Γκοντβάνα η γη των Θεών

Gondwana πριν από 420 εκατομμύρια χρόνια στο κέντρο του Νότιου Πόλου.

Vaya Con Dios ……εκεί στον Νότο

Η συσσώρευση των κρατόνων στο Νότιο Πόλο οδήγησε στην δημιουργία μεγάλης στεριάς της Γκοντβάνας πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια η οποία ανυψώθηκε σιγά-σιγά σε παράλληλο πολικό άξονα μεταβαίνοντας προς τον Βορά περνώντας από τον Ισημερινό και σχηματίζοντας την Παγγαία.
Ήταν η γη των Τιτάνων γιατί οι νεότεροι Θεοί ο Δίας και ο Ποσειδώνας και φυσικά ο Απόλλων δεν είχαν ακόμη γεννηθεί
, ούτε η συνείδηση η ατομική.

Η Gondwana ήταν μια μεγάλη στεριά , που συχνά αναφέρεται ως υπερήπειρος , που σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια του ύστερου Νεοπρωτοζωικού (περίπου 550 εκατομμύρια χρόνια πριν) και άρχισε να διασπάται κατά τη διάρκεια του Ιουρασικού (πριν από περίπου 180 εκατομμύρια χρόνια). Καλείται επίσης κοινώς Gondwanaland , μια ταυτολογία , επειδή η Gondwana είναι αρχικά «Γη των Θεών », που βοηθά να διευκρινιστεί ότι αναφέρεται η υπερήπειρος και όχι η περιοχή της Ινδίας με το ίδιο όνομα
Σχηματίστηκε από τη συσσώρευση αρκετών κρατόνων του πρωταρχικού φλοιού της γης. . Τελικά, η Gondwana έγινε το μεγαλύτερο κομμάτι του ηπειρωτικού φλοιού της Παλαιοζωικής Εποχής, καλύπτοντας μια περιοχή περίπου 100.000.000 τετραγωνικά km περίπου το ένα πέμπτο της επιφάνειας της Γης. Κατά τη διάρκεια της Καρβονοφόρου Περιόδου , συγχωνεύτηκε με τη Λαυρασία για να σχηματίσει μια μεγαλύτερη υπερήπειρο που ονομάζεται Παγγαία . Η Γκοντβάνα (και η Παγγαία) σταδιακά διαλύθηκαν κατά τη Μεσοζωική Εποχή. Τα απομεινάρια της Gondwana αποτελούν περίπου τα δύο τρίτα της σημερινής ηπειρωτικής περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αμερικής , της Αφρικής ,Ανταρκτική , Αυστραλία , Ινδική Υποήπειρος , Ζηλανδία και Αραβία .
Οι περιοχές που ήταν μέρος της Gondwana έχουν κοινά φυτικά και ζωολογικά στοιχεία, τα οποία επιμένουν μέχρι σήμερα.
Η ήπειρος Gondwana ονομάστηκε από τον Αυστριακό επιστήμονα Eduard Suess , από την περιοχή Gondwana της κεντρικής Ινδίας που προέρχεται από τα σανσκριτικά για το «δάσος των Gonds «. Το όνομα είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως σε γεωλογικό πλαίσιο, για πρώτη φορά από τον HB Medlicott το 1872,] από το οποίο περιγράφονται επίσης οι ιζηματογενείς ακολουθίες Gondwana ( Permian – Triassic ).
Ορισμένοι επιστήμονες προτιμούν τον όρο «Gondwanaland» προκειμένου να γίνει σαφής διάκριση ανάμεσα στην περιοχή και την υπερήπειρο
Η Ανταρκτική, το κέντρο της υπερηπείρου, μοιραζόταν τα σύνορα με όλες τις άλλες ηπείρους Gondwana και ο κατακερματισμός της Gondwana διαδόθηκε δεξιόστροφα γύρω της.
Η ινδική υποήπειρος άρχισε να συγκρούεται με την Ασία περίπου στα 70 Ma , από τότε που περισσότερα από 1.400 km (870 μίλια) φλοιού έχουν απορροφηθεί από το ορογόνο Ιμαλαΐων – Θιβέτ . Κατά τη διάρκεια του Καινοζωικού, η ορογένεση είχε ως αποτέλεσμα την κατασκευή του Θιβετιανού Οροπεδίου μεταξύ των Ιμαλαΐων Tethyan στο νότο και των βουνών Kunlun και Qilian στο βορρά.
Αργότερα, η Νότια Αμερική συνδέθηκε με τη Βόρεια Αμερική μέσω του Ισθμού του Παναμά , διακόπτοντας την κυκλοφορία του ζεστού νερού και έτσι έκανε την Αρκτική ψυχρότερη, καθώς και επιτρέποντας τη Μεγάλη Αμερικανική Ανταλλαγή .
Η διάσπαση της Γκοντβάνα μπορεί να ειπωθεί ότι συνεχίζεται στην ανατολική Αφρική στον Τριπλό Κόμβο Αφάρ , που χωρίζει τις πλάκες της Αραβίας , της Νουβίας και της Σομαλίας , με αποτέλεσμα το ρήγμα στην Ερυθρά Θάλασσα και στο Ρήγμα της Ανατολικής Αφρικής
Η Νοτιοανατολική Ασία αποτελείται από ηπειρωτικά θραύσματα Gondwanan και Cathaysian που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια του Μεσοπαλαιοζωικού και του Καινοζωικού. Αυτή η διαδικασία μπορεί να χωριστεί σε τρεις φάσεις ρήξης κατά μήκος του βόρειου περιθωρίου της Gondwana: πρώτον, στο Devonian, στη Βόρεια και Νότια Κίνα , μαζί με το Tarim και το Quidam (βορειοδυτική Κίνα), ανοίγοντας το Palaeo-Tethys πίσω τους. Αυτά τα εδάφη συσσωρεύτηκαν στην Ασία κατά την Ύστερη Δεβονία και την Πέρμια. Δεύτερον, στην Ύστερη Καρβονοφόρο έως την Πρώιμη Πέρμια, οι Κιμμέριοι εδάφη άνοιξαν τον Ωκεανό Meso-Tethys. Το Sibumasu και το Qiangtang προστέθηκαν στη νοτιοανατολική Ασία κατά την Ύστερη Πέρμια και Πρώιμο Ιουρασικό. Τρίτον, από το Ύστερο Τριασικό έως το Ύστερο Ιουράσιο, η Λάσα , η Δυτική Βιρμανία , οι τεράνες Woyla άνοιξαν τον ωκεανό της Νεο-Τηθύς. Η Λάσα συγκρούστηκε με την Ασία κατά την Πρώιμη Κρητιδική και η Δυτική Βιρμανία και η Βόιλα κατά την Ύστερη Κρητιδική
Η Gondwana και η Laurasia σχημάτισαν την υπερήπειρο Pangea κατά τη διάρκεια του Carboniferous. Η Pangea άρχισε να διαλύεται στο Mid-Jurassic όταν άνοιξε ο Κεντρικός Ατλαντικός.
Ο σχηματισμός της Παγγαίας και των βουνών της είχε τεράστιο αντίκτυπο στο παγκόσμιο κλίμα και τα επίπεδα της θάλασσας, που οδήγησε σε παγετώνες και καθίζηση σε ολόκληρη την ήπειρο. Άρχισε να διασπάται πριν 200 εκατ, χρόνια.

Γκοντβάνα ……στον Καιρό των Τιτάνων Θεών

Αστραία

4 thoughts on “Γκοντβάνα η γη των Θεών

  1. Τα προβλήματα δεν γίνονται αμέσως αντιληπτά γιατί οι άνθρωποι είναι υπερβολικά απασχολημένοι με όχι τόσο αρμονικές ασχολίες.
    Όμως θα έρθει καιρός που τα σκεπτόμενα άτομα θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται πως το πρόβλημα έχει αγνοηθεί για μεγάλο διάστημα.
    Ποιο το προκάλεσε;
    Η ζωή του ανταγωνισμού. ’Οι άνθρωποι κάνουν πράγματα όχι για δική τους ευχαρίστηση και ευχαρίστηση του θεού αλλά προκειμένου να ανταγωνιστούν μεταξύ τους.
    Ο νόμος του ρυθμού μπορεί να θεωρηθεί ότι κυβερνά τέσσερις πράξεις,
    με ορθό ή λαθεμένο τρόπο στον ρυθμό.
    Την σκέψη, την ομιλία, την δράση και το συναίσθημα.

    Από την Πύλη στην Ύλη

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Το επίθετο «Gondwanan» χρησιμοποιείται συνήθως στη βιογεωγραφία όταν αναφέρεται σε πρότυπα κατανομής ζωντανών οργανισμών, συνήθως όταν οι οργανισμοί περιορίζονται σε δύο ή περισσότερες από τις πλέον ασυνεχείς περιοχές που κάποτε ήταν μέρος της Gondwana, συμπεριλαμβανομένης της χλωρίδας της Ανταρκτικής
    https://en.wikipedia.org/wiki/Gondwana

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε