Heartland ή Iimland

Ασκήσεις ισορροπίας στη Γαία
Κάθε σώμα έχει το κέντρο βάρους του που είναι το σημείο ισορροπίας του.
Τι είναι το κέντρο βάρους; Το κεντρικό σημείο πάνω στο οποίο εφαρμόζεται η συνολική δύναμη, η συνισταμένη (πρακτικά, είναι το σημείο από όπου θα ισορροπήσει το σώμα, αν το «κρεμάσουμε» από ένα σκοινί), αυτό το σημείο λέγεται κέντρο βάρους του σώματος.

Το Rimland είναι μια ιδέα που υποστήριξε στις αρχές του 20ου αιώνα ο Nicholas John Spykman , καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Yale. Για αυτόν, γεωπολιτική είναι ο σχεδιασμός της πολιτικής ασφάλειας μιας χώρας ως προς τους γεωγραφικούς της παράγοντες. Περιέγραψε το θαλάσσιο περιθώριο μιας χώρας ή ηπείρου. ιδιαίτερα τα πυκνοκατοικημένα δυτικά, νότια και ανατολικά άκρα της ευρασιατικής ηπείρου.

Επέκρινε τον Mackinder για την υπερεκτίμηση της Heartland ως τεράστιας στρατηγικής σημασίας λόγω του τεράστιου μεγέθους, της κεντρικής γεωγραφικής θέσης και της υπεροχής της δύναμης της ξηράς και όχι της θαλάσσιας ισχύος.

Ο Δρ Σπύρος Κατσούλας εισάγει την έννοια της γέφυρας Rimland για να περιγράψει την άρθρωση μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, όπου βρίσκονται η Ελλάδα , η Κύπρος και η Τουρκία . Ο σκοπός του νέου όρου δεν είναι να αντικρούσει, αλλά μάλλον να συμπληρώσει τη θεωρία του Spykman και να τονίσει την ιδιαίτερη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου , καθώς και την εγγενή της αστάθεια.

The World-Island and the Heartland

Όποιος κυβερνά την Ανατολική Ευρώπη διοικεί τη Χάρτλαντ.
Αυτός που κυβερνά την Χάρτλαντ διοικεί το Νησί του Κόσμου.
Όποιος κυβερνά τον Κόσμο-Νησί διοικεί τον κόσμο.
—  Mackinder, Democratic Ideals and Reality , σελ. 150

Η Ελλάς ως Κέντρο Ισορροπίας της Γαίας

Ποιο είναι το κέντρο βάρους και σημείο ισορροπίας για​ την Γαία;

Η Μεσόγειος Mediterranean Land το μέσον της Γης σε γέφυρες αμφίδρομης κατανόησης Δύσης και Ανατολής. Εδώ αρχίζουν και εδώ τελειώνουν όλοι οι πόλεμοι στη Γη και εδώ η Ειρήνη για τα επόμενα 2000 χρόνια θα υπογραφεί σε Αλκίνοες Πολιτείες με Ουσία Φαιή.

Αστραία

1 thoughts on “Heartland ή Iimland

  1. Η γέφυρα Rimland ορίζεται ως η νεκρή ζώνη και η ζώνη διέλευσης που συνδέει το ευρωπαϊκό και το ασιατικό τμήμα του Rimland και έχει τρία κύρια χαρακτηριστικά. Λειτουργεί ταυτόχρονα ως στρατηγικό σημείο ασφυξίας και πολύτιμη πύλη, αλλά και ως επικίνδυνη ζώνη θραύσης (γεωπολιτική) λόγω της διαρκούς ελληνοτουρκικής αντιπαλότητας.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Rimland

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε