Εστία και Σεισμοί

Μη βλέπεις τον σεισμό να έρχεται άβουλος, το βάθος της εστίας δες και την ένταση που έχει συσσωρευτεί ….. μέτρα

Οι σεισμοί είναι διαφόρων ειδών στην αλληγορία και τη μεταφορά της λέξης, στην έννοια και τη σημασία της. Στη Γεωλογία της όμως, ως κυριολεξία, έχει αιτία την ένταση που συσσωρεύεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο εξ αιτίας των πιέσεων στον φλοιό και το εσωτερικό της γης και ένα κέντρο εστίας από το οποίο εκπορεύεται.
Τα πάντα ρει, όπως έχει πει και ο μεγάλος ροϊκός φιλόσοφος ο Ηράκλειτος και η γη κινείται με τρεις ταχύτητες μαζί. Όλα κινούνται, κινούνται και οι λιθοσφαιρικές πλάκες μαζί της και εμείς .
Οι μετακινήσεις αυτές και οι σεισμοί συμβαίνουν, είτε υπάρχουν άνθρωποι και οι ανθρωπίδες, είτε όχι, δεν ευθύνονται δηλαδή οι άνθρωποι για τους σεισμούς και φυσικά δεν ευθύνονται οι κυβερνήσεις τους. Συνέβαιναν και πριν την ύπαρξη του ανθρώπου θα συμβαίνουν προφανώς και μετά στον άεναο χρόνο.
Πότε ευθύνονται οι άνθρωποι και οι κυβερνήσεις τους για τις απώλειες ζωής εξαιτίας των ακραίων φυσικών φαινομένων ;;;;
1.Ευθύνονται όταν δεν σέβονται το φυσικό περιβάλλον, την Εστία Γαία, και δεν ζουν και δεν κτίζουν σύμφωνα με την αρμονία της φύσης και την κοινή λογική.
2.Όταν δεν προνοούν για αυτά τα φυσικά φαινόμενα με νου προνοητικό ως όφειλαν.
3.Και όταν ψηφίζουν οι ψηφοφόροι αυτές τις κυβερνήσεις που δεν πληρούν τους παραπάνω κανόνες δεοντολογίας και προνοητικότητας.
Αναλυτικά θα λέγαμε ότι τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει και να μας προφυλάξει από έναν μελλοντικό σεισμό.
Αυτές όμως οι πόλεις με τις κακές κατασκευές, αυτά τα ψηλά κτίρια, αυτές τις πολυκατοικίες μεσοτοιχίες είναι στο έλεος μιας τέτοιας καταστροφής όπως και οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές.
Θα ήταν πιο σώφρον και πιο σοφό να έχουμε πιο ανθρώπινες πόλεις με όριο στον πληθυσμό και πιο ίση κατανομή του πληθυσμού σε σχέση με την καλλιεργήσιμη γη σε ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον αρμονικό. Μικρότερα κτίρια, πιο αραιά, λιγότεροι όροφοι, τα μεγάλα κτίρια είναι αντιοικολογικά, καταναλώνουν πολλούς πόρους και ενέργεια άχρηστα και περιττά απάνθρωπα σε περίπτωση σεισμού αποδεικνύονται ολέθρια. Με το πρόβλημα της ενέργειας πλέον σήμερα πολλοί ανελκυστήρες δεν συντηρούνται πια σωστά και είναι παγίδες
Δε φταίνε οι κυβερνήσεις, όταν γίνονται σεισμοί αλλά, φταίνε οι κυβέρνησης που έχουν μια πολεοδομία ανεπαρκή, Δεν φταίνε οι κυβερνήσεις όταν γίνονται πλημμύρες αλλά, φταίνε οι κυβερνήσεις όταν δίνουν άδεια και χτίζουν σπίτια σε ρέματα. Δεν φταίνε οι κυβερνήσεις όταν καίγονται οι άνθρωποι σε εξοχικές κατοικίες αλλά, φταίνε είναι οι κυβερνήσεις που δίνουν άδεια να χτιστούν αυτές οι κατοικίες χωρίς διέξοδο και δεν τους ενημερώνουν εγκαίρως. Δεν φταίνε οι κυβερνήσεις όταν συγκρούονται τα τρένα από ανθρώπινο λάθος αλλά, φταίνε οι κυβερνήσεις που έχουν διορίσει ένα ακατάλληλο σταθμάρχη για το πελατειακό τους κράτος. Και αυτό είναι κυβερνητικό λάθος και αυτές είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων και των ψηφοφόρων τους.
Η φύση είναι μεγάλος θεός και μεγάλος δάσκαλος δεν έχει δεν αφήνει πολλά περιθώρια για τέτοια λάθη.
Η θα μάθουμε με τον σωστό τρόπο και τον λογικό να διορθώνουμε αυτά τα λάθη και να ζήσουμε πιο αρμονικά πάνω στη Γη ή, θα μάθουμε με τον αδυσώπητο τρόπο και θα εξαφανιστούμε μία και καλή. Διαλέγουμε και παίρνουνε. Και αυτό δεν είναι προφητεία, είναι απλή λογική που έχει καταργηθεί.
Η Γη Μητέρα Εστία Πατρίδα δεν θα μας ανεχτεί αν γίνουμε σοφοί και αν το κέντρο της Εστίας δεν βρει την ισορροπία του. Και αυτό το κέντρο ισορροπίας είναι η Ελλάδα ……για όλη τη Γη,… η Heartland η καρδιά της.

«Ο σεισμός στον πλανήτη μας συνήθως προκαλείται από ξαφνική απελευθέρωση συσσωρευμένης ενέργειας στον φλοιό της Γης. Τον αντιλαμβανόμαστε στην επιφάνειά της καθώς μέρος της ενέργειας μεταφέρεται εκεί με τα σεισμικά κύματα. Τα κύματα αυτά διαδίδονται στον φλοιό με ταλαντώσεις των πετρωμάτων και φθάνοντας στην επιφάνεια προκαλούν τις αναταράξεις του εδάφους που αισθανόμαστε.
Οι σεισμοί είναι, Ηφαιστειακοί, Τεκτονικοί, Εγκατακρημνισιγενείς, Κρυογενείς, Τεχνητοί
Η εστία (μερικές φορές χρησιμοποιείται και ο όρος υπόκεντρο) ενός σεισμού είναι η θέση στο εσωτερικό της Γης όπου παράγεται ο σεισμός.

Το εστιακό βάθος μπορεί να υπολογισθεί από μετρήσεις των παραμέτρων των σεισμικών κυμάτων και των σχετικών με αυτά φαινομένων. Καθώς συμβαίνει με όλα τα κυματικά φαινόμενα στη φυσική, υπάρχει μια αβεβαιότητα σε τέτοιες μετρήσεις, που αυξάνεται ως συνάρτηση του μήκους κύματος, οπότε το εστιακό βάθος αυτών των κυμάτων μεγάλου μήκους είναι δύσκολο να προσδιορισθεί με ακρίβεια. Στους πολύ ισχυρούς σεισμούς ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας που απελευθερώνεται μεταφέρεται από σεισμικά κύματα με πολύ μεγάλα μήκη κύματος. Η ενέργεια σε αυτές τις περιπτώσεις απελευθερώνεται ούτως ή άλλως από έναν μεγαλύτερο όγκο πετρώματος, ώστε να γίνεται λόγος για εστιακό χώρο αντί για εστία.

Συμπερασματικά θα λέγαμε οι σεισμοί εκπορεύονται από ένα κέντρο εστίας που έχει μαζευτεί ένταση μεγάλη, οι κοινωνική σεισμοί και οι μεγάλες κοινωνικές αλλαγές δεν ενδιαφέρουν από τις γεωλογικές πολύ. Σεισμός είναι ομηρική λέξη και προέρχεται από το σείω που σημαίνει κινούμαι δυνατά μετακινούμαι ….ενοσίχθονες και σεισίχθονες

Αστραία

5 thoughts on “Εστία και Σεισμοί

  1. Σεισμός είναι η αισθητή ανατάραξη της επιφάνειας ενός ουράνιου σώματος λόγω απότομων μετακινήσεων μαζών, που συνοδεύεται από σεισμικά κύματα που μεταφέρουν την ενέργεια του σεισμού. Σε πλανήτες με στερεό φλοιό, όπως η Γη, οι σεισμοί προκαλούν ανατάραξη της επιφάνειας του φλοιού και ο σεισμός γίνεται έτσι αισθητός από τους ανθρώπους αλλά και τα ζώα. Ο σεισμός γίνεται και σε άλλα ουράνια σώματα όπως η Σελήνη, ο Άρης και ο Ήλιος, σε κάποιο άλλο άστρο, πλανήτη ή δορυφόρο πλανήτη, σε ένα αστέρα νετρονίων κλπ. Ο σεισμός σε κάθε τέτοια περίπτωση έχει διαφορετική προέλευση και τα σεισμικά κύματα μπορεί να είναι διαφορετικού τύπου από τα γήινα ελαστικά, όπως για παράδειγμα τα σεισμικά κύματα ενός μαγνητικού σεισμού σε έναν αστέρα νετρονίων ή μάγναστρο. Τα σεισμικά κύματα, στην περίπτωση που είναι ελαστικά, οδεύουν μεταβάλλοντας την πυκνότητα ή παραμορφώνοντας το σχήμα του μέσου από το οποίο διέρχονται και ταξιδεύουν στο εσωτερικό, στην επιφάνεια ή και στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη σαν τον δικό μας, μεταφέροντας την ενέργεια του σεισμού, η οποία τελικά απορροφάται στο μέσο διάδοσης.

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

    Μου αρέσει!

  2. Το εστιακό βάθος μπορεί να υπολογισθεί από μετρήσεις των παραμέτρων των σεισμικών κυμάτων και των σχετικών με αυτά φαινομένων. Καθώς συμβαίνει με όλα τα κυματικά φαινόμενα στη φυσική, υπάρχει μια αβεβαιότητα σε τέτοιες μετρήσεις, που αυξάνεται ως συνάρτηση του μήκους κύματος, οπότε το εστιακό βάθος αυτών των κυμάτων μεγάλου μήκους είναι δύσκολο να προσδιορισθεί με ακρίβεια. Στους πολύ ισχυρούς σεισμούς ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας που απελευθερώνεται μεταφέρεται από σεισμικά κύματα με πολύ μεγάλα μήκη κύματος. Η ενέργεια σε αυτές τις περιπτώσεις απελευθερώνεται ούτως ή άλλως από έναν μεγαλύτερο όγκο πετρώματος, ώστε να γίνεται λόγος για εστιακό χώρο αντί για εστία.

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%B1_%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D

    Μου αρέσει!

  3. Σεισμός 7,5 Ρίχτερ στην Ταϊβάν: 4 νεκροί και 50 τραυματίες – Τουλάχιστον 26 τα κτήρια που έγειραν ή κατέρρευσαν
    Κόπηκε η ηλεκτροδότηση στην Ταϊπέι – Ανεστάλησαν οι πτήσεις στην Οκινάουα – Ήρθη η προειδοποίηση για τσουνάμι στην Ιαπωνία

    https://www.protothema.gr/world/article/1483532/proeidopoiisi-gia-tsounami-os-kai-trion-metron-stin-iaponia-meta-apo-seismo-75-rihter/

    Μου αρέσει!

  4. Τι θα γινόταν αν η Γη σταματούσε να γυρίζει; – Οι συνέπειες για τον πλανήτη και τον άνθρωπο

    Λόγω της ταχύτητας με την οποία περιστρέφεται ο πλανήτης στον εαυτό του, εάν σταματούσε ξαφνικά απότομα, θα μπορούσαν να συμβούν τα πάντα, από άνεμους, τυφώνες μέχρι σεισμούς και τσουνάμι. Επιπλέον, μια άλλη από τις πιο αξιοσημείωτες συνέπειες αυτής της καταστροφικής υπόθεσης θα ήταν ότι η μία πλευρά της Γης θα ήταν μόνιμα εκτεθειμένη στο ηλιακό φως, ενώ η άλλη θα βρισκόταν σε αέναο σκοτάδι.

    Αιώνιες ημέρες ήλιου και σκότους, μετατόπιση των ωκεανών και μια δραστική αλλαγή στην ατμόσφαιρα είναι μόνο κάποιες από τις καταστροφικές συνέπειες που θα έφερνε το τέλος της περιστροφής της Γης
    Ο πλανήτης μας περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του με περίπου 1.770 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ γύρω από τον ήλιο με ταχύτητα περίπου 110.000 χλμ./ώρα, 
    https://www.tilestwra.com/10-pragmata-pou-tha-sunevainan-stamatouse-gi/

    Αρέσει σε 1 άτομο

  5. Παράθεμα: ΠΟΤΕ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ? – Global Union of Citizens

Σχολιάστε