Ο Πρωτάνθρωπος Γραικοπίθηκος

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΔΕΣ #Γραικοπίθηκος, #Ελλάδα

Το Graecopithecus είναι ένα εξαφανισμένο γένος ανθρωποειδών που έζησε στη νοτιοανατολική Ευρώπη κατά το τέλος του Μειόκαινου περίπου 7,2 εκατομμύρια χρόνια πριν. Αρχικά αναγνωρίστηκε από ένα μόνο οστό κάτω γνάθου που έφερε δόντια που βρέθηκε στον Πύργο Βασιλίσσης, Αθήνα , Ελλάδα , το 1944, Το πλάσμα ονομάστηκε ευρέως «El Graeco» (παιχνίδι λέξεων για τον Ελληνο-Ισπανό ζωγράφο El Greco ) από τους επιστήμονες

Το 2017, μια διεθνής ομάδα παλαιοντολόγων με επικεφαλής τη Madelaine Böhme από το Πανεπιστήμιο Eberhard-Karls-Tübingen , Γερμανία, δημοσίευσε μια λεπτομερή ανάλυση των δοντιών και της ηλικίας των δειγμάτων .Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να είναι η παλαιότερη ανθρώπινη, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να είναι οι αρχαιότεροι άμεσοι πρόγονοι των ανθρώπων μετά τη διάσπαση από αυτόν των χιμπατζήδων .

Ανακάλυψη
Ανακαλύφθηκε όταν οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής κατασκεύαζαν ένα καταφύγιο εν καιρώ πολέμου «. Το οστό της γνάθου ήταν σχεδόν πλήρες με δόντια όταν στάλθηκε στο Βερολίνο για ανάλυση, αλλά υπέστη βλάβη από βομβαρδισμούς κατά τις τελευταίες φάσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου . Μόνο ο δεύτερος γομφίος και ο τέταρτος προγομφίος παραμένουν άθικτοι, ενώ θραύσματα άλλων δοντιών εξακολουθούν να είναι ενσωματωμένα. Ο αρχικός ανιχνευτής, ο Γερμανός παλαιοντολόγος Bruno von Freyberg αρχικά πίστευε ότι ανήκε σε έναν εξαφανισμένο πίθηκο του Παλαιού Κόσμου Μεσοπίθηκο , όπως ανέφερε το 1951. Ωστόσο, ο Gustav Heinrich Ralph von Koenigswald συνειδητοποίησε ότι ήταν το δόντι οικογένειας πιθήκων και έδωσε την επιστημονική ονομασία Graecopithecus freybergi, το 1972 που τον ανακάλυψε.

Ένα άλλο κατάλοιπο δοντιού ανακαλύφθηκε από το λατομείο Azmaka στη Βουλγαρία το 2012.

Ο Graecopithecus έζησε στη νοτιοανατολική Ευρώπη πριν από 7,2 εκατομμύρια χρόνια, και αν η υπόθεση της μελέτης είναι σωστή, ο Graecopithecus , αφού εξελίχθηκε στην Ευρώπη, θα είχε μεταναστεύσει στην Αφρική πριν από περίπου 7 εκατομμύρια χρόνια, όπου οι απόγονοί του θα εξελισσόταν τελικά στο γένος Homo .

Κριτική
Οι εργασίες του PLOS One του 2017 κατέληξαν σε δύο κρίσιμα συμπεράσματα: ότι ο Graecopithecus είναι ανθρωπίνος που τον υποδηλώνει ως τον αρχαιότερο πρόγονο των ανθρώπων μετά τον χωρισμό από τους χιμπατζήδες και ότι καθώς ο Graecopithecus είναι πρόγονος του ανθρώπου, η Ευρώπη είναι η γενέτειρα των ανθρωπίνων. Αυτό αμφισβητεί άμεσα την επικρατούσα γνώση ότι οι άνθρωποι προέρχονται από την Ανατολική Αφρική.

Ο Γραικοπίθηκος (διωνυμική ονομασία: Graecopithecus freybergi) είναι μέλος της ταξινομικής οικογένειας των ανθρωπίδων ο οποίος αρχικά προσδιορίστηκε από ένα μόνο κομμάτι κρανίου που βρέθηκε το 1944. Από τότε η ανάλυση των δειγμάτων δοντιών έχει οδηγήσει στην υπόθεση ότι ο Γραικοπίθηκος μπορεί να είναι ο παλαιότερος γνωστός άμεσος πρόγονος του σύγχρονου ανθρώπου.

Η κάτω γνάθος του δείγματος που ανακαλύφθηκε είναι πολύ φθαρμένη, ενώ η ρίζα ενός δοντιού (δεύτερος τραπεζίτης) και το θραύσμα ενός προγόμφιου χρονολογούνται από το ύστερο Μειόκαινο. Η περαιτέρω έρευνα και ανασκαφή του χώρου δεν ήταν δυνατή (1986) λόγω του ότι ο ιδιοκτήτης ( σύγχρονος Γκρεκοπίθηκος) είχε κατασκευάσει πισίνα στην τοποθεσία. Η γνάθος βρέθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα στην τοποθεσία Πύργος Βασιλίσσης στο Ίλιον, βορειοδυτικά της Αθήνας, ενώ ο προγόμφιος στην περιοχή Αζμάκα της Βουλγαρίας.

Τι έτρωγε ο Γκραικοπίθηκος, τι έκανε ,ποιες ήταν οι ασχολίες και τα ενδιαφέροντας του; Μπορούμε φανταστούμε γιατί, αν και έχουν περάσει 7 εκατομμύρια χρόνια για μερικούς homo πιθήκους εξακολουθούν να είναι τα ίδια.

Η μασέλα…… κάτω γνάθος του Γραικοπιθήκου Γκρεκοπίθηκου

Αστραία

4 thoughts on “Ο Πρωτάνθρωπος Γραικοπίθηκος

  1. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο καθηγητής Παλαιοντολογίας-Στρωματογραφίας Γεώργιος Θεοδώρου και ο επίκουρος καθηγητής Σωκράτης Ρουσιάκης του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για απολιθώματα προανθρώπων, ενώ υποστηρίζουν μάλιστα πως δεν αποκλείεται να πρόκειται για το αρχαιότερο γνωστό είδος των Ανθρωπίνων (Hominini) που έζησε στην Ευρώπη.

    Αυτό, όπως λένε, σημαίνει ότι ο διαχωρισμός μεταξύ των ανθρώπων και των χιμπατζήδων έγινε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ό,τι θεωρείτο μέχρι σήμερα.

    Το πότε ζούσε ο τελευταίος κοινός πρόγονος ανθρώπων-χιμπατζήδων (των πιο στενών γενετικών συγγενών του ανθρώπου) αποτελεί «καυτό» θέμα διαμάχης στην παλαιοανθρωπολογία.

    https://www.neakriti.gr/1409424_ti-einai-o-gkrekopithikos-ilikias-72-ekat-eton

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε