Οι κουμπάρες στο παιχνίδι της κυριαρχίας του κόσμου

Το παιχνίδι…

Ας θέσουμε πρώτα μια ερώτηση: πώς ξετυλίγεται ο κόσμος;
Δεν θα έλεγα τι είναι ο κόσμος, γιατί τότε τον καθιστούμε στατικό. Οι μεν λένε προϊόν της ιδέας, οι άλλοι λένε προϊόν της ύλης, άλλοι λένε δημιούργημα του Θεού, άλλοι λένε φαντασίωση του ανθρώπου. Όλα αυτά είναι νοήματα που δίνουμε σαν να βρισκόμαστε έξω από τον κόσμο, ενώ ο κόσμος ο ίδιος ξετυλίγεται χωρίς νόημα, χωρίς γιατί και επειδή, σαν παιχνίδι.
Κ. Αξελός

Στη Λισαβόνα παίζοντας τις κουμπάρες….
Έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να καθίσουμε στο τραπέζι να βρούμε μια ημερομηνία. Θα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, αλλά θα ήθελα να επαναλάβω ότι χρειάζεται συνέπεια και συνέχεια», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λισαβόνα αιφνιδιάζοντας μας με μία ζωντανή άμεση παροιμία και λαϊκή σοφία, παρακάμπτοντας την τυποποίηση του δημοσίου λόγου.
Η αλήθεια είναι ότι ένας δημόσιος λόγος ενός δημόσιου προσώπου είναι τυποποιημένος σε κάποια τυποποιημένα στάνταρ από τα οποία σπανίως επιτρέπεται κάποιος να παρεκκλίνει. Είναι ένας λόγος «κονσέρβα «για αυτό τις περισσότερες φορές είναι άχαρος βαρετός κοινότυπος κλισέ. Σπανίως υπάρχουν εκπλήξεις. Ξέρεις τι θα πει ο πρωθυπουργός ο υπουργός βουλευτής ο αρχιεπίσκοπος και τι θα τον ρωτήσει ο δημοσιογράφος στις ερωτήσεις πού είναι του έχει δώσει εκ των προτέρων να  διαβάσει. Και, φυσικά οι περισσότεροι λόγοι των δημοσίων προσώπων γράφονται από τους λογογράφους και όχι από τους ίδιους που τους εκφωνούν.
Παρ΄όλα αυτά  «να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες»  είναι  μία ελαφρά απόκλιση από τη συνήθη ροή και  αποτελεί εύστοχο γνωμικό για την περίπτωση  πολύ ταιριαστό. Είχε επαναληφθεί πριν επί της «βασιλείας»  πρωθυπουργίας του προηγούμενου πρωθυπουργού του κυρίου Τσίπρα ( δεν ξέρω αν έχουν τον ίδιο λογογράφο ) και συμπυκνώνει το νόημα όλης  της καταστάσεις στην οποία να βρίσκονται, ως πιόνια και η Ελλάδα και η Τουρκία στο ξαναμοίρασμα του κόσμου.
Δεν νομίζω  όμως πως ο κόσμος έχει περιθώριο να ξανά μοιραστεί, με τον τρόπο που μοιράστηκε στη Γιάλτα αλλά, κάποιοι τον  προσπαθούν. Η παρακμή των ΗΠΑ οδηγεί τα πράγματα σε μία νέα πόλωση και απομόνωση  της Δύσης με τη δημιουργία  της Ευρασιατικής Ανατολής και την πρωτοκαθεδρία της Κίνας.
Σε αυτό το παιχνίδι η Τουρκία ήδη έχει αποσκιρτήσει και η Ελλάδα πιέζεται προς την ίδια πλευρά στην οποία δεν θα πρέπει να συναινέσει αλλά να χαράξει μια νέα πορεία αυτάρκη και δυναμικά.
Μητριαρχία και Πατριαρχία
1915 – Η Βουλή των Αντιπροσώπων των Η.Π.Α. απορρίπτει πρόταση να δοθεί στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου.
Δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει αυτό γιατί ως  κράτος μασονικό οι ΗΠΑ είναι συνέχεια ενός θεοκρατικού και  συμπεριλαμβάνει  τον μισογυνισμό. Για αυτό δεν επιτρέπεται σε γυναίκες να είναι μέλη μιας στοάς όπως δεν επιτρέπεται σε μία γυναίκα να γίνει παπάς  ή  πατριάρχης, εκτός από την πάπισσα Ιωάννα. Βέβαια εδώ υπάρχουν πολλές αντιφάσεις που υπάρχουν πάντα σε όλα τα εξουσιαστικά συστήματα, παραδείγματος χάρη η μεγάλη στοά του Λονδίνου, στην οποία έχουν δικαίωμα να είναι μέλη μόνο άνδρες, έχει την εικόνα της Βασίλισσας  σε πρώτη θέση στολισμένη  με κόκκινους και πράσινους δράκους κορδέλα.
Η διαφορά μεταξύ μασόνων και χριστιανών είναι ότι οι μασόνοι είναι απροκάλυπτα σεξιστές «υπερήφανοι», λατρεύουν τα ψηλοτάκουνα, τις ψηλοτάκουνες γόβες, τις γυναικείες  ζαρτιέρες και  έχουν  για είδωλό τους τη Μέριλιν Μονρόε, ενώ οι ιουδαιοχριστιανοί είναι κρυφό σεξιστές ενοχικοί, αμφότεροι φετιχιστές. Λατρεύουν την Παρθένο Μαρία ενδεδυμένη με  μανδήλα, αλλά τρέχουν σε όλες τις   χυδαία σέξι φωτό και πορνό . Προσωπικά μόλις τους  «βλέπω» τους διαγράφω από φίλους και ακολούθους χωρίς δεύτερη σκέψη και έχω διαγράψει πολλούς.
Η θέση της γυναίκας σε Ανατολή και στη Δύση ήταν και είναι προβληματική.
Το άνοιγμα της σκέψης
Τι είναι για σας το θηλυκό;
Το ήμισυ του κόσμου. Κάτι πάρα πολύ κυρίαρχο, όχι σε επίπεδο διάκρισης φύλων, άντρας – γυναίκα. Είναι σαν δύο δυνάμεις στον κόσμο. Η σχέση με το θηλυκό είναι ένα από τα σημεία συνάντησης, των ανθρώπων μεταξύ τους και με τον κόσμο, και μαζί απομάκρυνσης. Δεν μπορεί ποτέ να πραγματοποιηθεί η απόλυτη συνάντηση αρσενικού και θηλυκού.
Η Πλανητική Σκέψη και το Παιχνίδι του Κόσμου
Κ. Αξελός

Ας αφήσουμε τους Έλληνες να είναι Έλληνες και τις γυναίκες αυτό που είναι. Οι άντρες έχουν το προβάδισμα και ακόμα υπερέχουν. …. Anne Bradstreet  Αγγλοαμερικανίδα ποιήτρια

© Αστραία

6 thoughts on “Οι κουμπάρες στο παιχνίδι της κυριαρχίας του κόσμου

  1. Το παιχνίδι «Να παίξουμε το παιχνίδι. Αφήνοντας τον εαυτό μας να παρασυρθεί από το παιχνίδι του χρόνου… Οχι για να περάσει ο χρόνος, αλλά για να περάσουμε μαζί με τον χρόνο», μας είπε ο στοχαστής, που δεν ήθελε να αποκαλείται φιλόσοφος, αφού μετά τον Χέγκελ, πίστευε ότι οι μεγαλύτεροι στοχαστές είναι «μεταφιλόσοφοι». Σε αυτή την κατηγορία των μεταφιλοσόφων τοποθετεί ο ίδιος τον εαυτό του. «Το εγχείρημά μου είναι μεταφιλοσοφικό και σκεπτόμενο», έχει πει, ορίζοντας και τα πεδία της σκεπτόμενης δράσης του. «Από τον προφιλόσοφο Ηράκλειτο ως την ολοκλήρωση της φιλοσοφίας και τη διαπίστωση του τέλους της ιστορίας στον Χέγκελ, μέσα από τον στοχαστή Μαρξ, τους Χέλντερλιν, Ρεμπό, τελευταίους ποιητές, τον Νίτσε, κριτικό και εξάγγελο, τον αναλυτή Φρόιντ και τον Χάιντεγκερ, ο οποίος δεν παύει να είναι ένας αινιγματικός στοχαστής που στοχάζεται το αίνιγμα, έχω ακολουθήσει μια κεντρική σκέψη που μου επιβαλλόταν, προσπαθώντας να κάνω την ιδέα της αλήθειας να βγει από τους αρμούς της και να θεωρήσω τον κόσμο σαν να μην είναι ούτε με νόημα ούτε παράλογος, αλλά όπως ξετυλίγεται σαν παιχνίδι που περιέχει και που συντρίβει τη συνδυαστική όλων των παιχνιδιών».
    https://iparea.wordpress.com/2010/02/09/%ce%b7-%cf%80%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%83%ce%ba%ce%ad%cf%88%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b1%ce%b9%cf%87%ce%bd%ce%af%ce%b4%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba/

    Μου αρέσει!

  2. Η Λισαβόνα ή Λισσαβώνα, (πορτογαλικά: Lisboa (Λισμπόα)), παλαιότερα Ολισσιπόνα, είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας. Έχει χαρακτηριστεί «Πόλη του Οδυσσέα» επίσης «Πόλη των μεγάλων θαλασσοπόρων – εξερευνητών», ως και «Πριγκίπισσα του Ωκεανού».
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%B2%CF%8C%CE%BD%CE%B1

    Μου αρέσει!

  3. Έλληνες στην Πορτογαλία ● Fado και Μοίρα ●
    Οδυσσέας και Καλυψώ στη Λισαβόνα· ο Γιος τους
    στο Santarém ● Κρητοϊβηρικοί Δεσμοί: Λατρεία
    τού Ταύρου (Ταυροκαθάψια, Ταυρομαχίες
    https://peripluscd.wordpress.com/2014/08/22/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%AE%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7-3%CE%B7-%CE%B9%CE%B2%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%B4%CF%85%CF%83%CF%83%CE%B5%CE%B9%CE%B1/

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε