Αναζητώντας τον σοφό άνθρωπο

με ή χωρίς φανάρι
παράσταση κατά τη Χρυσή Πλάκα του Πάιονηρ
Στη μακρά ιστορία της ανθρωπότητας (και του ζωικού βασιλείου, επίσης) αυτοί που έμαθαν να συνεργάζονται και να αυτοσχεδιάζουν πιο αποτελεσματικά, είναι αυτοί που έχουν επικρατήσει. Κ. Δαρβίνος

Άνθρωπος
Χρονικό πλαίσιο απολιθωμάτων:
Πλειστόκαινο – σήμερα
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υποσυνομοταξία: Σπονδυλωτά (Vertebrata)
Υπερομοταξία: Τετράποδα (Tetrapoda)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Πρωτεύοντα (Primates)
Υπεροικογένεια: Ανθρωπoειδή (Hominoidea)
Οικογένεια: Ανθρωπίδαι (Hominidae)
Υποοικογένεια: Ανθρωπίναι (Homininae)
Υφομοιογένεια: Ανθρωπίνοι (Hominini)
Γένος: Άνθρωπος (Homo)
Είδος: Ά. ο σοφός (Η. sapiens)
Διώνυμο
Άνθρωπος ο σοφός
Homo sapiens
Linnaeus, 1758
Υποείδη
Homo sapiens idaltu
Homo sapiens sapiens
Η γεωλογική ιστορία της Γαίας μας εξιστορεί μέσα από την επιστήμη πως εν αρχή ήτο μια πύρινη μάζα πριν 4, 6 δισ έτη που αρχίζει να ψύχεται και παραμένει το εσωτερικό πυρ στα έγκατα της γης. Εξέρχεται με την μορφή λάβας και ψύχεται σε μάγμα στεριά.
Μέσα από τον παγκόσμιο ωκεανό και μετά το προκράμβριο αναδύθηκαν και δημιουργήθηκαν πανάρχαιες ήπειροι νησιά μετακινήθηκαν καταποντίστηκαν μέχρι σήμερα.
Η εμφάνιση του ανθρώπου πιο κοντά στο σημερινό είδος άρχισε πριν 2 εκατομμύρια χρόνια με τον Homo Sapiens sapiens, ενώ προηγούμενα είδη Homo sapiens idaltu. όπως και τα λεμουροειδή Homo neanderthalensis και Homo erectus εξαφανίστηκαν χωρίς να είναι βέβαιον. Δεν υπάρχει νοήμων άνθρωπος που έχει περπατήσει στη γη και δεν έχει αναρωτηθεί για την αρχή και του ανθρώπου την καταγωγή. Όλοι έχουν προσπαθήσει να απαντήσουν με τον τρόπο τους. Οι θρησκείες οι μυθολογίες η επιστήμη, η φιλοσοφία, η τέχνη και η ποίηση.

Από τον Κάρολο Λινναίο στον Κάρολο Δαρβίνο το μοναχικό ταξίδι της συνείδησης και το συλλογικό της συνύπαρξης των όντων

Μια μαϊμού, αν μεθύσει με μπράντυ, δεν θα το αγγίξει ποτέ ξανά, και έτσι είναι πολύ σοφότερη από τους περισσότερους ανθρώπους. Κ. Δαρβίνος
Δυστυχώς, μόνο ο άνθρωπος δεν μαθαίνει από τα λάθη του και από τα λάθη των άλλων, όχι γιατί δεν είναι έξυπνος αλλά γιατί δεν είναι σοφός φιλόσοφος και σε αυτό «το επάγγελμα» το πληρώνουμε όλοι.
Αστραία

13 thoughts on “Αναζητώντας τον σοφό άνθρωπο

  1. Έτσι λοιπόν η αυτοχθονία θα αναζητηθεί στη πρώτη στεριά στην αρχαία Λεμουρία πριν 65 εκατομμύρια χρόνια, που μεγάλα χερσαία όντα, οι δεινόσαυροι εξαφανίζονται μαγικά και εμφανίζονται είδη λεμουριακά, δράκοι φίδια φιδάνθρωποι έχιδνες και πτηνά.
    Η Ελληνική Μυθολογία για ένα βασιλιά φιδάνθρωπο μας μιλά, τον πρώτο της Κεκροπίας, τον Κέκροπα βασιλιά. Το γεγονός πως είναι και παρούσα και η Νόησις Αθηνά σημαίνει πως άρχισε το μεταβατικό στάδιο της εξέλιξης του ανθρώπου από την Λεμουρία στην Ατλαντίδα.
    Επίσης ο Όμηρος λέει τους Δελφούς Πυθώ με το όνομα του δράκου που σκοτώνει ο Απόλλων, άρα γνωρίζει τη διαδικασία.
    Με βάση αυτές τις αναφορές θα μπορούσαν να διεκδικήσουν αυτοχθονία τα φίδια οι δράκοι οι φιδάνθρωποι και τα ερπετά;
    Θα μπορούσαν και αυτό κάνουν, γιατί επιθυμούν διακαώς να επιστρέψουν στον παράδεισο της αρχαίας ηπείρου με μία διαφορά που δεν λένε πονηρά. Ήταν η κόλαση και τα πράγματα δεν ήταν τόσο ειδυλλιακά . Ήταν απίστευτη η βαναυσότητα, τα βασανιστήρια, ο κανιβαλισμός οι ανθρωποθυσίες και οι σκοτεινές τελετουργίες της περιόδου εκείνης . Δείγματα έχουμε ακόμη και σήμερα σε αυτόχθονες πρωτόγονες φυλές.
    Το πέρασμα από τη Λεμουρία στην Ατλαντίδα έγινε σταδιακά με την εξέλιξη του νου και του εγκεφάλου. Το γεγονός αυτό από την Λεμουριακή θρησκεία θεωρήθηκε και θεωρείται μεγάλη αμαρτία. Ήταν η αιτία που κυνηγήθηκε ανελέητα ο Οδυσσέας από την Ποσειδώνια μανία.
    https://astrealeonidou.blogspot.com/2019/06/blog-post.html

    Μου αρέσει!

  2. Η σύγχρονη βιολογία έχει κατατάξει τον άνθρωπο ως το μόνο σωζόμενο υποείδος του Homo sapiens (άνθρωπος ο σοφός), ο Homo sapiens sapiens. Το δεύτερο υποείδος του Homo sapiens είναι ο Homo sapiens idaltu που έχει εξαφανιστεί. Ο Homo sapiens αποτελεί το μόνο επιζών μέλος του γένους Homo των Ανθρωποειδών, δηλαδή της υπεροικογένειας των Ανθρωπιδών. Περιστασιακά ο όρος χρησιμοποιείται και ως αναφορά σε κάθε είδος του γένους Homo.
    https://www.astreastories.gr/2020/07/59-homo-sapiens.html

    Μου αρέσει!

  3. Η επιστημονική μελέτη της ανθρώπινης εξέλιξης περιλαμβάνει τόσο την πορεία εξέλιξης του γένους Homo, όσο και τη μελέτη άλλων Ανθρωπίδων και Ανθρωπίνων, όπως τον Αυστραλοπίθηκο. Ως «σύγχρονος άνθρωπος» ορίζεται το είδος Homo sapiens, του οποίου το μόνο επιζών υποείδος είναι γνωστό ως Homo sapiens sapiens. Ο Homo sapiens idaltu, το άλλο υποείδος Homo Sapiens έχει εκλείψει.] Ο Homo neanderthalensis (Νεάντερταλ), ο οποίος αφανίστηκε 30.000 χρόνια πριν, θεωρείται από μερικούς ως το τρίτο υποείδος Homo Sapiens και ονομάζεται «Homo sapiens neanderthalensis». Σύμφωνα με γενετικές μελέτες ο Νεάντερταλ διαχωρίστηκε από την εξελικτική πορεία του Homo sapiens περίπου 500.000 χρόνια πριν. Ομοίως, ο Homo rhodesiensis αναφέρεται περιστασιακά ως υποείδος του Homo Sapiens, αν και αυτός ο ισχυρισμός δεν βρίσκει σύμφωνη την πλειονότητα της επιστημονικής κοινότητας. Οι ανατομικά σύγχρονοι άνθρωποι εμφανίστηκαν στην Αφρική περίπου 195.000 χρόνια πριν, και διάφορες έρευνες υποστηρίζουν πως ο τελευταίος κοινός πρόγονος όλων των σύγχρονων ανθρώπων έζησε περίπου 200.000 χρόνια πριν
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF%CF%82

    Μου αρέσει!

    • Η εξελικτική ιστορία όλων των πρωτευόντων αρχίζει 65 εκατομμύρια χρόνια πριν, και αποτελεί μία από τις παλαιότερες εξελικτικές πορείες πλακουντοφόρων θηλαστικών. Το αρχαιότερο πρωτεύον θηλαστικό που έχει εντοπιστεί, ο Πλησιαδάπης, καταγόταν από τη Βόρεια Αμερική, αλλά μετανάστευσε στην Ευρασία και την Αφρική κατά τη διάρκεια της Παλαιοκαίνου και Ηωκαίνου εποχής. Μοριακές μελέτες υποστηρίζουν πως ο τελευταίος κοινός πρόγονος μεταξύ ανθρώπων και μεγάλων πιθήκων έζησε περίπου 8 με 4 εκατομμύρια χρόνια πριν. Πρώτα οι γορίλες και έπειτα οι χιμπαντζήδες διαχωρίστηκαν από την εξελικτική πορεία των ανθρώπων. Το ανθρώπινο DNA είναι 98,4% όμοιο με αυτό των πυγμαίων χιμπαντζήδων. Ο στενότερος επιζών συγγενής των ανθρώπων είναι οι γορίλες και οι χιμπαντζήδες. Οι άνθρωποι δεν εξελίχτηκαν από αυτά τα είδη, αλλά μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο μαζί τους.

      Μου αρέσει!

  4. Η Χρυσή Πλάκα του Πάιονηρ είναι μια έκδοση εις διπλούν επίχρυσου πλακιδίου από αλουμίνιο, που αποτελεί εικονογραφημένο μήνυμα ειρήνης και φιλίας της ανθρωπότητας προς το Σύμπαν. Bρίσκεται προσαρμοσμένη στο εσωτερικό των διαστημικών σκαφών Πάιονηρ 10 και Πάιονηρ 11.
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CF%81%CF%85%CF%83%CE%AE_%CF%80%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%A0%CE%AC%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CE%B7%CF%81

    Μου αρέσει!

  5. Ο Λινναίος ήταν επίσης πρωτοπόρος στον ορισμό της (αμφιλεγόμενης) έννοιας της φυλής. Πρότεινε στο είδος Homo sapiens, την κατανομή τεσσάρων υποειδών. Αυτές οι κατηγορίες, Americanus, Asiaticus, Africanus, και Europeanus, βασίζονταν αρχικά στον τόπο καταγωγής, και μετά στο χρώμα του δέρματος. Τα μέλη κάθε φυλής είχαν κάποια υποτιθέμενα χαρακτηριστικά: οι ιθαγενείς της Αμερικής ήταν κοκκινωποί, πεισματάρηδες και θύμωναν εύκολα, οι Αφρικανοί ήταν μαύροι, χαλαροί και αμελείς, οι Ασιάτες ήταν κιτρινωποί, πλεονέκτες και αφηρημένοι και οι Ευρωπαίοι ήταν λευκοί, ευγενείς και εφευρετικοί.
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AC%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%82_%CE%9B%CE%B9%CE%BD%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82

    Μου αρέσει!

    • Το ενδιαφέρον για τα φυτά το είχε ήδη ο πατέρας του, ο Νιλς. Αυτός διάλεξε και το επώνυμο Λινναίος (εκείνη την εποχή οι Σουηδοί δεν είχαν επίσημα επώνυμα) από μια φλαμουριά (στα σουηδικά ‘Linn’) που υπήρχε κοντά στο πατρικό του σπίτι. Ο Κάρολος προοριζόταν να γίνει κληρικός, όπως ο πατέρας του και ο παππούς του, αλλά αυτό δεν τον ενθουσίαζε. Το ενδιαφέρον του για τη βοτανική έδωσε αφορμή στον τοπικό ιατρό και δάσκαλο Ρότμαν (Johann Rothman) να μεταπείσει τον πατέρα του και έτσι στάλθηκε το 1727, μετά το γυμνάσιο, για σπουδές ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Λουντ (Lund). Οι σπουδές ιατρικής ήταν συνώνυμες με τις σπουδές φυσικών επιστημών, εκείνη την εποχή.

      Στο Λουντ ασχολήθηκε με τον βοτανικό τους κήπο, αλλά επειδή δεν έχαιρε μεγάλης προσοχής, του προτάθηκε να πάει στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, όπου θα είχε μεγαλύτερες προοπτικές. Την επόμενη χρονιά έφυγε για την Ουψάλα.

      Μου αρέσει!

  6. Ο Δαρβίνος και η θεωρία της εξέλιξης

    Ο Κάρολος Ροβέρτος Δαρβίνος γεννήθηκε στο Σρούσμπερι της Αγγλίας, στις 12 Φεβρουαρίου του 1809. Μεγάλωσε σε μια οικογένεια, που τιμούσε τη λογοτεχνία και την επιστήμη, κάνοντάς τον να τις αγαπήσει κι αυτός. Στα 1831, σε ηλικία 22 χρόνων, ήταν κιόλας ένας καλός φυσιοδίφης, μέλος μιας μεγάλης επιστημονικής αποστολής στις ακτές της Νότιας Αμερικής. Επί έξι χρόνια, συγκέντρωνε υλικό, που θ’ αποτελούσε τη βάση μιας νέας θεωρίας στη φυσική επιστήμη. Επιστρέφοντας στην Αγγλία, συνέχιζε να πλουτίζει το υλικό και τις γνώσεις του.

    Ήταν πια πενήντα χρόνων, όταν, στα 1859, κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο: «Η γένεση των ειδών με τη φυσική επιλογή». Στο βιβλίο διατυπώνεται η εξελικτική θεωρία, ο «δαρβινισμός», όπως αποκλήθηκε, που προκάλεσε πάταγο κι αναστάτωσε τα ως τότε κρατούντα. Η θεωρία του Δαρβίνου πολεμήθηκε με φανατισμό από την Εκκλησία αλλά επιβεβαιώθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά, στον Κ’ αιώνα.
    http://www.historyreport.gr/index.php/%CE%A0%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B1/1969-2012-01-02-16-53-43

    Μου αρέσει!

    • Ο Γουάλας είχε συναντήσει πρόσκαιρα τον Δαρβίνο, και ήταν ένας από τους πολλούς με τους οποίους ο Δαρβίνος αλληλογραφούσε και αντλούσε υποστήριξη από τις παρατηρήσεις τους για τις θεωρίες του. Ο Γουάλας ήξερε πως ο Δαρβίνος ενδιαφερόταν για το θέμα της προέλευσης των ειδών και εμπιστευόταν την άποψή του για αυτό το θέμα. Έτσι, του έστειλε το δοκίμιό του «On the Tendency of Varieties to Depart Indefinitely From the Original Type» (1858), και του ζήτησε να γράψει μια κριτική για αυτό. Στις 18 Ιουνίου 1858 ο Δαρβίνος έλαβε το χειρόγραφο από τον Γουάλας. Παρόλο που το δοκίμιο του Γουάλας δεν χρησιμοποιούσε ακόμη την έννοια της φυσικής επιλογής του Δαρβίνου, έδινε έμφαση σε μια εξελικτική διαφοροποίηση των ειδών από κάποια άλλα παρόμοια είδη. Με αυτή την έννοια, ήταν ουσιαστικά η ίδια θεωρία με την οποία είχε ασχοληθεί επί είκοσι χρόνια ο Δαρβίνος, αλλά δεν είχε εκδώσει ακόμα. Ο Δαρβίνος έγραψε σε ένα γράμμα του στον Κάρολο Λάιελ «δεν θα μπορούσε να το συνοψίσει καλύτερα! Ακόμα και οι όροι του θα μπορούσαν να είναι επικεφαλίδες στα κεφάλαιά μου!» Αν και ο Γουάλας δεν είχε ζητήσει να δημοσιευθεί το δοκίμιό του, ο Κάρολος Λάιελ και ο Τζόζεφ Ντάλτον Χούκερ αποφάσισαν να το παρουσιάσουν, μαζί με αποσπάσματα μιας διατριβής που είχε γράψει ο Δαρβίνος το 1844 και είχε κρατήσει μυστική, στην Linnean Society του Λονδίνου, την 1 Ιουλίου 1858, υπογραμμίζοντας την προτεραιότητα του Δαρβίνου.
      https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%BB%CF%86%CF%81%CE%B5%CE%BD%CF%84_%CE%A1%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%BB_%CE%93%CE%BF%CF%85%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CF%82

      Μου αρέσει!

    • Σύμφωνα με τα λόγια του Τζούλιαν Χάξλεϋ- υπήρξε «αδιαμφισβήτητα η πιο σημαντική ανακάλυψη στον τομέα της βιολογίας». Έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις σπουδαιότερες μορφές της ανθρώπινης ιστορίας.
      Στις 11 Νοεμβρίου επέστρεψε και πρότεινε στην Έμμα να γίνει γυναίκα του, αναφέροντας ξανά τις επιστημονικές του ιδέες. Αυτή αποδέχτηκε αλλά μετά του έγραψε εκλιπαρώντας τον να διαβάσει από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη ένα εδάφιο για την αγάπη και την ακολούθηση της Οδού, που περιείχε τη φράση «Εάν τις δεν μείνη εν εμοί…καίονται». Ο Δαρβίνος έστειλε μια θερμή απάντηση που καθησύχαζε τις ανησυχίες της, αλλά η Έμμα εξακολούθησε να ανησυχεί ότι τα ολισθήματα πίστης του Δαρβίνου μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις ελπίδες συνάντησής τους στη μετά θάνατον ζωή

      Ο Δαρβίνος μελέτησε την άποψη του Τόμας Μάλθους ότι ο ανθρώπινος πληθυσμός αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό από ότι η παραγωγή τροφής, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να ανταγωνίζονται για την τροφή τους και καθιστώντας την ελεημοσύνη άχρηστη. Στη συνέχεια διατύπωσε αυτή την άποψη με όρους της βιολογικής του θεωρίας: «Το ανθρώπινο είδος τείνει να αυξάνεται με ρυθμό μεγαλύτερο από αυτό των μέσων για τη συντήρησή του. Ως αποτέλεσμα αυτού, εκτίθεται περιστασιακά σε δριμύ αγώνα για την επιβίωσή του και η φυσική επιλογή θα έχει επηρεάσει οτιδήποτε εντός αυτών των πλαισίων» (Descent of Man, Κεφ. 21). Αυτό το συσχέτισε με τα ευρήματά του που σχετίζουν τα είδη με τις τοποθεσίες όπου εμφανίζονται, τις έρευνές του για την εκτροφή ζώων και τις ιδέες του σχετικά με τους «Φυσικούς νόμους της αρμονίας». Προς το τέλος του Νοεμβρίου το 1838 σύγκρινε ζώα που είχαν επιλεχθεί και εκτραφεί για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τους, με ζώα που είχαν επιλεγεί από σύνολο τυχαίων ατόμων, σύμφωνα με τη θεωρία της Μαλθουσιανής Φύσης έτσι ώστε κάθε μέρος καινούριας επίκτητης δομής είχε εφαρμοστεί και τελειοποιηθεί. Πίστευε ότι αυτό ήταν το καλύτερο σημείο της θεωρίας του για την καταγωγή των ειδών
      https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AC%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%82_%CE%94%CE%B1%CF%81%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82

      Μου αρέσει!

  7. Το 1858, ο Κάρολος Δαρβίνος και ο Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας δημοσίευσαν μια νέα εξελικτική θεωρία, η οποία εξηγείτο λεπτομερώς στο έργο του Δαρβίνου, Καταγωγή των Ειδών (On the Origin of Species) (1859). Εν αντιθέσει με τον Λαμάρκ, ο Δαρβίνος πρότεινε κοινή καταγωγή και διακλαδιζόμενο δέντρο της ζωής. Η θεωρία βασιζόταν στην ιδέα της φυσικής επιλογής, και συνέθετε ένα ευρύ φάσμα στοιχείων από την κτηνοτροφία, τη βιογεωγραφία, τη γεωλογία, τη μορφολογία και την εμβρυολογία.
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82_%CF%83%CE%BA%CE%AD%CF%88%CE%B7%CF%82

    Μου αρέσει!

  8. «Αποικιακή θηλιά»: Ο Μαορί βουλευτής που αρνήθηκε να φορέσει γραβάτα στη Βουλή της Νέας Ζηλανδίας
    Εκδιώχθηκε διότι δεν ήταν κατάλληλα ενδεδυμένος. Ο ίδιος επιχειρηματολόγησε ότι φορούσε παραδοσιακή ενδυμασία των Μαορί γι’ αυτού του είδους την περίσταση. Υποχώρησε τελικά το κοινοβούλιο.

    Πηγή: https://www.skai.gr/news/world/apoikiaki-thilia-maori-vouleytis-arnithike-na-foresei-gravata-vouli-neas-zilandias
    Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε