Η θρησκεία στην Ινδία

Η μεγαλύτερη θρησκευτική συγκέντρωση που έγινε ποτέ στη Γη, το 2019 Prayag Kumbh Mela που πραγματοποιήθηκε στο Allahabad (επίσημα γνωστή ως Prayagraj) προσέλκυσε περίπου 120 εκατομμύρια ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

στην χώρα της Ιερής Αγελάδος

Η θρησκεία στην Ινδία χαρακτηρίζεται από μια ποικιλία θρησκευτικών πεποιθήσεων και πρακτικών. Η ινδική υποήπειρος είναι η γενέτειρα τεσσάρων από τις μεγαλύτερες θρησκείες του κόσμου . δηλαδή Ινδουισμός , Βουδισμός , Τζαϊνισμός και Σιχισμός . Το προοίμιο του ινδικού συντάγματος αναφέρει ότι η Ινδία είναι ένα κοσμικό κράτος. Σε όλη την ιστορία της Ινδίας, η θρησκεία υπήρξε σημαντικό μέρος του πολιτισμού της χώρας. Η θρησκευτική ποικιλομορφία και η θρησκευτική ανοχή καθιερώνονται στη χώρα από το νόμο . το Σύνταγμα της Ινδίας έχει ανακηρύξει το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία ως θεμελιώδες δικαίωμα .
Απογραφή 2011
Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, το 79,8% του πληθυσμού της Ινδίας ασκεί τον Ινδουισμό , το 14,2% ακολουθεί το Ισλάμ , το 2,3% τον Χριστιανισμό , το 1,7% τον Σιχισμό , το 0,7% τον Βουδισμό και το 0,4% τον Τζαϊνισμό . Ο Ζωροαστρισμός , ο Σαναμαχισμός και ο Ιουδαϊσμός έχουν επίσης μια αρχαία ιστορία στην Ινδία και το καθένα έχει αρκετές χιλιάδες Ινδούς υποστηρικτές. Η Ινδία έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό ανθρώπων που προσχωρούν στον Ζωροαστρισμό (δηλαδή τους Πάρσι και τους Ιρανούς ) και την Μπαχάι Πίστη στον κόσμο, παρόλο που αυτές οι θρησκείες είναι κατά τα άλλα σε μεγάλο βαθμό αποκλειστικές στην πατρίδα τους την Περσία .
Το σύνταγμα, διαχωρισμός θρησκείας και κράτους
Το προοίμιο του Συντάγματος της Ινδίας ανακηρύσσει την Ινδία «κυρίαρχη σοσιαλιστική κοσμική δημοκρατική δημοκρατία». Η λέξη κοσμικός εισήχθη στο Προοίμιο από τον Σαράντα δεύτερο Τροποποιητικό Νόμο του 1976 . Επιβάλλει την ίση μεταχείριση και την ανοχή όλων των θρησκειών. Η Ινδία δεν έχει επίσημη κρατική θρησκεία. κατοχυρώνει το δικαίωμα άσκησης, κηρύγματος και διάδοσης οποιασδήποτε θρησκείας. Καμία θρησκευτική διδασκαλία δεν μεταδίδεται σε σχολεία που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση. Στην υπόθεση SR Bommai κατά Ένωσης της Ινδίας , το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας έκρινε ότι η κοσμικότητα ήταν αναπόσπαστο δόγμα του Συντάγματος και ότι υπήρχε διαχωρισμός κράτους και θρησκείας.
Το Σύνταγμα της Ινδίας , δηλώνει ότι η Ινδία είναι ένα κοσμικό κράτος χωρίς κρατική θρησκεία. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, «η Δημοκρατία της Ινδίας προνομιάζει τον Ινδουισμό ως κρατική θρησκεία» μέσω συνταγματικά, νομοθετικά και πολιτιστικά. Το πρωτότυπο αντίγραφο του ινδικού συντάγματος έχει την απεικόνιση των Λόρδων Ram , Sita και Lakshman στο Μέρος III για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και ο Λόρδος Rama έχει θεωρηθεί ως πραγματικός θεματοφύλακας των δικαιωμάτων των ανθρώπων.
Το άρθρο 343 παράγραφος 1 του ινδικού Συντάγματος ορίζει επίσης ότι, «Η επίσημη γλώσσα της Ένωσης θα είναι τα Χίντι στη γραφή Devanagari». Επίσης το άρθρο 48 του ινδικού συντάγματος, απαγορεύει τη σφαγή αγελάδων ή μόσχου (ιερό ζώο στον Ινδουισμό ) και αποτελεί παράνομο ποινικό αδίκημα στις περισσότερες πολιτείες της Ινδίας. Η Ινδία είναι μια κοσμική πολιτεία από την σαράντα δεύτερη τροποποίηση του Συντάγματος της Ινδίας που θεσπίστηκε το 1976, επιβεβαιώνοντας το Προοίμιο του Συντάγματος της Ινδίας ως κοσμικό από τον Fakhruddin Ali Ahmed που πιέστηκε από την Indira Gandhi.
Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας στην υπόθεση του 1994 SR Bommai κατά Ένωσης της Ινδίας καθόρισε το γεγονός ότι η Ινδία ήταν κοσμική από τον σχηματισμό της δημοκρατίας στις 26 Ιανουαρίου 1950. Εκκοσμίκευση στην Ινδία εννοείται ότι δεν σημαίνει χωρισμό της θρησκείας από το κράτος, αλλά ένα κράτος που υποστηρίζει ή συμμετέχει με ουδέτερο τρόπο στις υποθέσεις όλων των θρησκευτικών ομάδων καθώς και στον αθεϊσμό .
Προϊστορική θρησκεία
Τα στοιχεία που πιστοποιούν την προϊστορική θρησκεία στην ινδική «υποήπειρο» προέρχονται από διάσπαρτες βραχογραφίες της Μεσολιθικής που απεικονίζουν χορούς και τελετουργίες. Οι νεολιθικοί κτηνοτρόφοι που κατοικούσαν στην κοιλάδα του Ινδού έθαβαν τους νεκρούς τους με τρόπο που υποδηλώνει πνευματικές πρακτικές που ενσωματώνουν έννοιες για μια μεταθανάτια ζωή. Άλλες τοποθεσίες της Λίθινης Εποχής της Νότιας Ασίας , όπως τα καταφύγια βράχου Bhimbetka στο κέντρο της Madhya Pradesh και τα πετρογλυφικά Kupgal της ανατολικής Καρνατάκα, περιέχουν ροκ τέχνη που απεικονίζει θρησκευτικές τελετές και στοιχεία πιθανής τελετουργικής μουσικής.
Ο λαός Harappan του πολιτισμού της κοιλάδας του Ινδού , ο οποίος διήρκεσε από το 3300 έως το 1400 π.Χ. και είχε κέντρο τις κοιλάδες του ποταμού Ινδού και Γκαγκάρ-Χάκρα , μπορεί να λάτρευαν μια σημαντική θεά μητέρα που συμβόλιζε τη γονιμότητα. Οι ανασκαφές στις τοποθεσίες του πολιτισμού της κοιλάδας του Ινδού δείχνουν φώκιες με ζώα και «βωμούς της φωτιάς», υποδεικνύοντας τελετουργίες που σχετίζονται με τη φωτιά. Βρέθηκε επίσης ένα Shivlinga ενός τύπου παρόμοιου με αυτόν που λατρεύεται τώρα από τους Ινδουιστές, ωστόσο αυτή η ερμηνεία αμφισβητήθηκε από τον Srinivasan.
Εξέλιξη του Ινδουισμού
Ο Ινδουισμός θεωρείται συχνά ως η αρχαιότερη θρησκεία στον κόσμο, με τις ρίζες του να ανάγονται στους προϊστορικούς χρόνους, πάνω από 5.000 χρόνια πριν. Ο Ινδουισμός εξαπλώθηκε σε μέρη της Νοτιοανατολικής Ασίας , της Κίνας και του Αφγανιστάν. Οι Ινδουιστές λατρεύουν μια ενιαία θεϊκή οντότητα (paramatma, φωτισμένη «πρώτη ψυχή») με διαφορετικές μορφές.
Η προέλευση του Ινδουισμού περιλαμβάνει τα πολιτιστικά στοιχεία του πολιτισμού της κοιλάδας του Ινδού μαζί με άλλους ινδικούς πολιτισμούς. Το παλαιότερο σωζόμενο κείμενο του Ινδουισμού είναι το Rigveda , που δημιουργήθηκε κατά τη Βεδική περίοδο και χρονολογείται από το 1700–1100 π.Χ. Κατά την Επική και την Πουρανική περίοδο, οι παλαιότερες εκδοχές των επικών ποιημάτων, στη σημερινή τους μορφή, συμπεριλαμβανομένων των Ραμαγιάνα και Μαχαμπαχαράτα , γράφτηκαν περίπου από το 500 έως το 100 π.Χ., αν και μεταδίδονταν προφορικά μέσω των οικογενειών για αιώνες. πριν από αυτήν την περίοδο.
Μετά το 200 π.Χ., διάφορες σχολές σκέψης κωδικοποιήθηκαν επίσημα στην ινδική φιλοσοφία , συμπεριλαμβανομένων των Samkhya , Yoga , Nyaya , Vaisheshika , Purva-Mimamsa και Vedanta . Ο Ινδουισμός, κατά τα άλλα μια άκρως θεϊστική θρησκεία, φιλοξένησε αθεϊστικές σχολές και αθεϊστικές φιλοσοφίες. Άλλες ινδικές φιλοσοφίες που γενικά θεωρούνται ορθόδοξες περιλαμβάνουν το Samkhya και το Mimamsa
Οι ιστορικές ρίζες του Τζαϊνισμού στην Ινδία έχουν εντοπιστεί στον 9ο αιώνα π.Χ. με την άνοδο του Παρσβανάθα , του 23ου Τιρθανκάρ , και της φιλοσοφίας του Τζαϊν , και στον Μαχαβίρα (599–527 π.Χ.), τον 24ο Τζαϊν Τιρθανκάρα. . Ο Τζαϊνισμός εντοπίζει τις ρίζες του πιο πίσω στην πρώτη Tirthankara, Rishabhanatha . Ο Μαχαβίρα τόνισε τους πέντε όρκους.

Ο Γκαουτάμα Βούδας , ο οποίος ίδρυσε τον Βουδισμό, γεννήθηκε στη φυλή Shakya λίγο πριν ο Magadha (που διήρκεσε από το 546 έως το 324 π.Χ.) ανέλθει στην εξουσία. Η οικογένειά του ήταν εγγενής στις πεδιάδες του Λουμπίνι , στο σημερινό νότιο Νεπάλ . Ο Ινδικός Βουδισμός κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ashoka του Μεγάλου της Αυτοκρατορίας Mauryan , ο οποίος υποστήριξε τον Βουδισμό μετά τη μεταστροφή του και ενοποίησε την ινδική υποήπειρο τον 3ο αιώνα π.Χ. ​​Έστειλε ιεραποστόλους στο εξωτερικό, επιτρέποντας στον Βουδισμό να εξαπλωθεί σε όλη την Ασία.
Η παρακμή του βουδισμού στην Ινδία έχει αποδοθεί σε μια ποικιλία παραγόντων, όπως η αναζωπύρωση του Ινδουισμού τον 10ο και 11ο αιώνα υπό τη Sankaracharya , η μεταγενέστερη τουρκική εισβολή, η βουδιστική εστίαση στην απάρνηση σε αντίθεση με τις οικογενειακές αξίες και την ιδιωτική ιδιοκτησία, τον Ινδουισμό ιδία χρήση και οικειοποίηση των βουδιστικών και τζαϊνιστικών ιδεωδών της απάρνησης και του ahimsa και άλλων. Αν και ο Βουδισμός ουσιαστικά εξαφανίστηκε από την επικρατούσα Ινδία τον 11ο αιώνα Κ.Χ., η παρουσία του παρέμεινε και εκδηλώθηκε μέσω άλλων κινημάτων όπως η παράδοση Μπάκτι , ο Βαϊσναβισμός και οι Μπάουλ της Βεγγάλης, οι οποίοι επηρεάστηκαν από τη μορφή του βουδισμού Sahajjyana που ήταν δημοφιλής στη Βεγγάλη. κατά τη διάρκεια την Pala περίοδος.
Ιουδαϊσμός
Οι Εβραίοι έφτασαν για πρώτη φορά ως έμποροι από την Ιουδαία στην πόλη Κότσι της Κεράλα, το 562 π.Χ. Περισσότεροι Εβραίοι ήρθαν ως εξόριστοι από το Ισραήλ το έτος 70 Κ.Χ., μετά την καταστροφή του Δεύτερου Ναού .
Χριστιανισμός
Ο Χριστιανισμός εισήχθη στην Ινδία από τον Θωμά τον Απόστολο (άμεσο μαθητή του Ιησού Χριστού ), ο οποίος επισκέφτηκε τον Muziris στην Κεράλα το 52 Κ.Χ. ) σήμερα. Η παλαιότερη εκκλησία της Ινδίας, η παλαιότερη υπάρχουσα εκκλησία στον κόσμο και χτισμένη από τον Θωμά τον Απόστολο το 57 Κ.Χ., που ονομάζεται Thiruvithamcode Arappally ή Thomaiyar Kovil όπως ονομάστηκε από τον τότε βασιλιά Chera Udayancheral, βρίσκεται στο Thiruvithamcode στην περιοχή Kanyakumari . Ταμίλ Ναντού , Ινδία. Έχει πλέον ανακηρυχθεί διεθνές κέντρο προσκυνήματος του Αγίου Θωμά. Υπάρχει μια γενική επιστημονική συναίνεση ότι ο Χριστιανισμός είχε τις ρίζες του στην Ινδία τον 6ο αιώνα Κ.Χ., συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κοινοτήτων που χρησιμοποιούσαν τη συριακή λειτουργικά, και είναι πιθανό η ύπαρξη της θρησκείας στην Ινδία να εκτείνεται ήδη από τον 1ο αιώνα. Ο Χριστιανισμός στην Ινδία έχει διαφορετικές ονομασίες όπως ο Συριακός Ορθόδοξος , ο Καθολικισμός , ο Προτεσταντισμός , ο Ορθόδοξος της Ανατολής και άλλοι.
Οι περισσότεροι Χριστιανοί κατοικούν στη Νότια Ινδία, ιδιαίτερα στην Κεράλα , το Ταμίλ Ναντού και την Γκόα . Υπάρχουν επίσης μεγάλοι χριστιανικοί πληθυσμοί στις βορειοανατολικές πολιτείες της Ινδίας . Ο Χριστιανισμός στην Ινδία επεκτάθηκε τον 16ο αιώνα από καθολικές πορτογαλικές αποστολές και από προτεστάντες ιεραπόστολους τον 18ο και 19ο αιώνα .
Ισλάμ
Το Ισλάμ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη θρησκεία στην Ινδία, με το 14,2% του πληθυσμού της χώρας ή περίπου 172 εκατομμύρια άτομα να ταυτίζονται ως οπαδοί του Ισλάμ ( απογραφή 2011 ). Καθιστά την Ινδία τη χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό εκτός των χωρών με μουσουλμανική πλειοψηφία .
Αν και το Ισλάμ ήρθε στην Ινδία στις αρχές του 7ου αιώνα με την έλευση των Αράβων εμπόρων στην ακτή Malabar της Κεράλα, άρχισε να γίνεται κύρια θρησκεία κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής κυριαρχίας στην ινδική υποήπειρο. Το τζαμί Cheraman Juma είναι το πρώτο τζαμί στην Ινδία που βρίσκεται στο Methala, Kodungallur Taluk, στην περιοχή Thrissur στην Κεράλα. Ένας θρύλος ισχυρίζεται ότι χτίστηκε το 629 ​​μ.Χ., γεγονός που το καθιστά το παλαιότερο τζαμί στην Ινδική υποήπειρο που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται. Χτίστηκε από τον Malik Deenar, Πέρση σύντροφο του Ισλαμικού Προφήτη Μωάμεθ , κατόπιν εντολής του διαδόχου του Cheraman Perumal, του βασιλιά Chera της σύγχρονης Κεράλα.
Ο Ινδουισμός είναι μια αρχαία θρησκεία με τη μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα στην Ινδία, με περίπου 966 εκατομμύρια οπαδούς από το 2011, που αποτελούν το 79,8% του πληθυσμού. Ο Ινδουισμός είναι ποικίλος, με τον μονοθεϊσμό , τον ενοθεϊσμό , τον πολυθεϊσμό , τον πανθεϊσμό , τον πανθεϊσμό , τον μονισμό , τον αθεϊσμό , τον ανιμισμό , τον αγνωστικισμό και τον γνωστικισμό να αντιπροσωπεύονται.Ο όρος Hindu , αρχικά μια γεωγραφική περιγραφή, προέρχεται από τα σανσκριτικά, Sindhu , (η ιστορική ονομασία του ποταμού Ινδού), και αναφέρεται σε ένα άτομο από τη χώρα του ποταμού Sindhu . Οι Ινδουιστές που ακολουθούν την παραδοσιακή θρησκεία την αποκαλούν Σανατάνα Ντάρμα (ή «Αιώνιος Δρόμος»)

Το ινδουιστικό έθνος ράστα
Πολλές δεξιές ινδουιστικές οργανώσεις έχουν απαιτήσει να ανακηρυχθεί η Ινδία ως «ινδουιστικό έθνος» από το σύνταγμα. Όσον αφορά τους πολίτες, μόνο τα 3/10 των Ινδών Ινδουιστών είναι υπέρ του να γίνει η Ινδία ως Ινδουιστική Ράστρα. Από τις 28 Ιουλίου 2020, υπήρχαν εκκλήσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας να αφαιρέσει τις λέξεις κοσμικός και σοσιαλιστής από το Προοίμιο του Συντάγματος της Ινδίας . Πρόσφατα, ο πρώην βουλευτής της Rajya Sabha, Subramanian Swamy , υπέβαλε έκκληση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας για τη διαγραφή των λέξεων « Σοσιαλιστών » και « κοσμικών » από το Προοίμιο του Συντάγματος της Ινδίας

Από τον Ιερό Δράκο στην Ιερή Αγελάδα …μαγειρεύοντας την πολιτική στο καυτό ζουμί της θρησκείας όλοι οι δουλόθεοι πιστοί

Αστραία

8 thoughts on “Η θρησκεία στην Ινδία

  1. Η Μεγάλη Βρετανία έχει χάσει μια αυτοκρατορία, αλλά ακόμα δεν έχει βρει έναν ρόλο. Dean Acheson, 1893-1971, Αμερικανός πολιτικός
    Ας τον βρει επιτέλους μακριά από λύκους δράκους και Σουμεριακά έθιμα, καιρός είναι.

    Ο Βρετανικός πολιτισμός

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Τελετουργίες

    Η συντριπτική πλειονότητα των Ινδών συμμετέχει σε θρησκευτικές τελετουργίες καθημερινά. [145] Οι περισσότεροι Ινδουιστές τηρούν θρησκευτικές τελετουργίες στο σπίτι. [146] Η παρατήρηση των τελετουργιών ποικίλλει πολύ μεταξύ περιοχών, χωριών και ατόμων. Οι ευσεβείς Ινδουιστές εκτελούν καθημερινές δουλειές όπως λατρεία puja , πυροθυσία που ονομάζεται Yajna [ απαιτείται παραπομπή ] την αυγή μετά το μπάνιο (συνήθως σε ένα οικογενειακό ιερό και συνήθως περιλαμβάνει το άναμμα μιας λάμπας και την προσφορά φαγητού πριν από τις εικόνες των θεοτήτων), την απαγγελία από θρησκευτικά σενάρια όπως οι Βέδες και οι Πουράνα που τραγουδούν ύμνους για να υμνούν τους θεούς. [146]

    Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό στη θρησκευτική τελετουργία είναι ο διαχωρισμός μεταξύ αγνότητας και ρύπανσης. Οι θρησκευτικές πράξεις προϋποθέτουν κάποιο βαθμό ακαθαρσίας ή μολύνσεως για τον ασκούμενο, ο οποίος πρέπει να ξεπεραστεί ή να εξουδετερωθεί, πριν ή κατά τη διάρκεια των τελετουργικών διαδικασιών. Ο εξαγνισμός, συνήθως με νερό, είναι επομένως ένα τυπικό χαρακτηριστικό των περισσότερων θρησκευτικών ενεργειών. [146] Άλλα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την πίστη στην αποτελεσματικότητα της θυσίας και την έννοια της αξίας, που αποκτάται μέσω της εκτέλεσης φιλανθρωπίας ή καλών έργων, που θα συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου και θα μειώσουν τα βάσανα στον επόμενο κόσμο. [146]

    Οι μουσουλμάνοι προσφέρουν πέντε καθημερινές προσευχές σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, που υποδεικνύονται με αντάν (κάλεσμα για προσευχή) από τα τοπικά τζαμιά. Πριν κάνουν την προσευχή, πρέπει να καθαριστούν τελετουργικά κάνοντας wudu , το οποίο περιλαμβάνει το πλύσιμο τμημάτων του σώματος που είναι γενικά εκτεθειμένα σε βρωμιά ή σκόνη. Μια πρόσφατη μελέτη της επιτροπής Sachar διαπίστωσε ότι το 3–4% των μουσουλμάνων παιδιών σπουδάζουν σε μεντρεσέ (ισλαμικά σχολεία).
    https://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_India

    Μου αρέσει!

  3. Ο Ινδουισμός είναι μια ινδική θρησκεία ή ντάρμα , μια θρησκευτική και παγκόσμια τάξη ή τρόπος ζωής με τον οποίο τηρούν οι οπαδοί. [σημείωση 1] [σημείωση 2] Ως θρησκεία, είναι η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο , με περισσότερους από 1,2–1,35 δισεκατομμύρια οπαδούς, ή 15–16% του παγκόσμιου πληθυσμού, γνωστοί ως Ινδουιστές . Η λέξη Hindu είναι εξωνύμιο , και ενώ ο Ινδουισμός έχει ονομαστεί η αρχαιότερη θρησκεία στον κόσμο, [σημ. 4] πολλοί ασκούμενοι αναφέρονται στη θρησκεία τους ως Sanātana Dharma  »το Αιώνιο Ντάρμα»), μια σύγχρονη χρήση, η οποία αναφέρεται στο η ιδέα ότι η προέλευσή του βρίσκεται πέρα ​​από την ανθρώπινη ιστορία, όπως αποκαλύπτεται στα ινδουιστικά κείμενα . Ένα άλλο επώνυμο είναι το Vaidika dharma , το ντάρμα που σχετίζεται με τις Βέδες . [15]

    Ο Ινδουισμός είναι ένα ποικίλο σύστημα σκέψης που χαρακτηρίζεται από μια σειρά από φιλοσοφίες και κοινές έννοιες, τελετουργίες , κοσμολογικά συστήματα, τόπους προσκυνήματος και κοινές πηγές κειμένου που συζητούν τη θεολογία, τη μεταφυσική , τη μυθολογία , τη βεδική yajna , τη γιόγκα , τις αγαμικές τελετουργίες και την οικοδόμηση ναών μεταξύ των άλλα θέματα
    https://en.wikipedia.org/wiki/Hinduism

    Μου αρέσει!

    • Για τους οπαδούς του, ο Ινδουισμός είναι ένας παραδοσιακός τρόπος ζωής. [82] Πολλοί ασκούμενοι αναφέρονται στην «ορθόδοξη» μορφή του Ινδουισμού ως Sanātana Dharma , «ο αιώνιος νόμος» ή «αιώνιος τρόπος». [83] [84] Οι Ινδουιστές θεωρούν ότι ο Ινδουισμός είναι χιλιάδων ετών. Η πουρανική χρονολογία , το χρονοδιάγραμμα των γεγονότων στην αρχαία ινδική ιστορία, όπως αφηγείται στους Μαχαμπαράθα , Ραμαγιάνα και Πουράνα , οραματίζεται μια χρονολογία γεγονότων που σχετίζονται με τον Ινδουισμό που ξεκινούν πολύ πριν από το 3000 π.Χ. Η σανσκριτική λέξη ντάρμα έχει πολύ ευρύτερη σημασία από τη θρησκείακαι δεν είναι το αντίστοιχο. Όλες οι πτυχές μιας ινδουιστικής ζωής, δηλαδή η απόκτηση πλούτου (άρθα), η εκπλήρωση των επιθυμιών (κάμα) και η επίτευξη απελευθέρωσης (μόκσα), αποτελούν μέρος του ντάρμα, το οποίο ενσωματώνει τον «σωστό τρόπο ζωής» και τις αιώνιες αρμονικές αρχές στην εκπλήρωσή τους. [85] [86]

      Σύμφωνα με τους εκδότες της Encyclopædia Britannica, ο Sanātana Dharma αναφέρθηκε ιστορικά στα «αιώνια» καθήκοντα που ορίζονται θρησκευτικά στον Ινδουισμό, καθήκοντα όπως η ειλικρίνεια, η αποχή από τραυματισμό ζωντανών όντων ( ahiṃsā ), η αγνότητα, η καλή θέληση, το έλεος, η υπομονή, η ανεκτικότητα, εγκράτεια, γενναιοδωρία και ασκητισμό. Αυτά τα καθήκοντα ίσχυαν ανεξάρτητα από την τάξη, την κάστα ή την αίρεση ενός Ινδουιστή και έρχονται σε αντίθεση με το svadharma , το «δικό του καθήκον», σύμφωνα με την τάξη ή την κάστα του ατόμου (varṇa) και το στάδιο στη ζωή ( puruṣārtha ). [ιστός 3]Τα τελευταία χρόνια, ο όρος χρησιμοποιείται από ινδουιστές ηγέτες, μεταρρυθμιστές και εθνικιστές για να αναφερθεί στον Ινδουισμό. Το Σανατάνα Ντάρμα έχει γίνει συνώνυμο της «αιώνιας» αλήθειας και των διδασκαλιών του Ινδουισμού, που ξεπερνούν την ιστορία και είναι «αμετάβλητα, αδιαίρετα και τελικά μη θρησκευτικά». [ιστός 3]

      Σύμφωνα με άλλους μελετητές, όπως ο Kim Knott και ο Brian Hatcher, ο Sanātana Dharma αναφέρεται σε «διαχρονικό, αιώνιο σύνολο αληθειών» και έτσι βλέπουν οι Ινδουιστές την προέλευση της θρησκείας τους. Θεωρείται ως εκείνες οι αιώνιες αλήθειες και παράδοση με προέλευση πέρα ​​από την ανθρώπινη ιστορία, αλήθειες που αποκαλύφθηκαν θεϊκά ( Shruti ) στις Βέδες – τις πιο αρχαίες από τις γραφές του κόσμου. [7] [87] Για πολλούς Ινδουιστές, ο δυτικός όρος «θρησκεία» στο βαθμό που σημαίνει «δόγμα και θεσμός που μπορεί να εντοπιστεί σε έναν μόνο ιδρυτή» είναι ακατάλληλος για την παράδοσή τους, δηλώνει ο Χάτσερ. Ο Ινδουισμός, γι’ αυτούς, είναι μια παράδοση που μπορεί να ανιχνευθεί τουλάχιστον στην αρχαία βεδική εποχή.

      Μου αρέσει!

  4. Σύμφωνα με τον Anthony Parel , ιστορικό και πολιτικό επιστήμονα, ο Hindutva του Savarkar, Who is a Hindu;που δημοσιεύτηκε το 1923 είναι ένα θεμελιώδες κείμενο της ιδεολογίας των Hindutva. Ισχυρίζεται, δηλώνει ο Parel, η Ινδία του παρελθόντος ότι ήταν «η δημιουργία ενός φυλετικά ανώτερου λαού, των Αρίων. Έγιναν γνωστοί στον έξω κόσμο ως Ινδουιστές, οι άνθρωποι πέρα ​​από τον Ινδό ποταμό. Η ταυτότητά τους δημιουργήθηκε από τη φυλή τους (jati) και τον πολιτισμό τους (σανσκριτικά). Όλοι οι Ινδουιστές ισχυρίζονται ότι έχουν στις φλέβες τους το αίμα της πανίσχυρης φυλής που ενσωματώθηκε και κατάγεται από τους Βεδικούς πατέρες. Δημιούργησαν έναν πολιτισμό – ένα σύνολο μυθολογιών, θρύλων, επικών ιστοριών, φιλοσοφίας, τέχνη και αρχιτεκτονική, νόμοι και τελετουργίες, γιορτές και φεστιβάλ. Έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με την Ινδία: η Ινδία είναι γι’ αυτούς και πατρίδα και ιερή γη». Το κείμενο του Savarkar παρουσιάζει την «ινδουιστική κουλτούρα ως μια αυτάρκη κουλτούρα, που δεν χρειάζεται καμία συμβολή από άλλους πολιτισμούς»,
    https://en.wikipedia.org/wiki/Hindutva

    Μου αρέσει!

  5. Ο Vinayak Damodar Savarkar επινόησε τον όρο Hindutva για την ιδεολογία του που περιέγραφε την Ινδία ως Ινδουιστικό Rashtra , ένα ινδουιστικό έθνος. Αυτή η ιδεολογία έχει γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής και θρησκευτικής ατζέντας των σύγχρονων ινδουιστικών εθνικιστικών σωμάτων όπως το Κόμμα Bharatiya Janata και το Vishwa Hindu Parishad . Τα πολιτικά αιτήματα των Hindutva περιλαμβάνουν την ανάκληση του Άρθρου 370 του Συντάγματος που παρέχει ένα ειδικό ημιαυτόνομο καθεστώς στο μουσουλμανικό πλειοψηφικό κράτος του Κασμίρ , υιοθέτηση ενός ενιαίου αστικού κώδικα, τερματίζοντας έτσι ένα ειδικό νομικό πλαίσιο για διαφορετικές θρησκείες στη χώρα. [15]Αυτά τα συγκεκριμένα αιτήματα βασίζονται σε νόμους που τελειώνουν τους οποίους οι Ινδουιστές εθνικιστές θεωρούν ως ειδική μεταχείριση που προσφέρεται σε διαφορετικές θρησκείες.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Indian_nationalism

    Μου αρέσει!

  6. Το μοναστήρι Tawang , που βρίσκεται στην πόλη Tawang της περιοχής Tawang στην ινδική πολιτεία Arunachal Pradesh , είναι το μεγαλύτερο μοναστήρι στην Ινδία. Βρίσκεται στην κοιλάδα του Tawang Chu , κοντά στην ομώνυμη μικρή πόλη στο βορειοδυτικό τμήμα του Arunachal Pradesh, σε κοντινή απόσταση από τα σύνορα της Κίνας και του Μπουτάν.

    Το μοναστήρι Tawang είναι γνωστό στα Θιβετιανά ως Gaden Namgyal Lhatse , που μεταφράζεται σε «ο θεϊκός παράδεισος της πλήρους νίκης». Ιδρύθηκε από τον Merak Lama Lodre Gyatso το 1680–1681 σύμφωνα με τις επιθυμίες του 5ου Δαλάι Λάμα , Ngawang Lobsang Gyatso. Ανήκει στη σχολή Gelug του βουδισμού Vajrayana και είχε μια θρησκευτική ένωση με τη Μονή Drepung της Λάσα, η οποία συνεχίστηκε κατά την περίοδο της βρετανικής κυριαρχίας .

    Το μοναστήρι είναι τριώροφο. Περικλείεται από έναν σύνθετο τοίχο μήκους 925 ποδιών (282 m). Εντός του συγκροτήματος υπάρχουν 65 κτίρια κατοικιών. Η βιβλιοθήκη του μοναστηριού έχει πολύτιμες παλιές γραφές, κυρίως Kangyur και Tengyur .
    https://en.wikipedia.org/wiki/Tawang_Monastery

    Μου αρέσει!

    • Τρεις θρύλοι αφηγούνται για την ίδρυση του μοναστηριού. Στον πρώτο μύθο λέγεται ότι η τοποθεσία του σημερινού μοναστηριού επιλέχθηκε από ένα άλογο που ανήκε στον Merag Lama Lodre Gyatso που βρισκόταν σε αποστολή που του είχε αναθέσει ο 5ος Δαλάι Λάμα .να ιδρύσει Μοναστήρι. Μετά από εντατική έρευνα, όταν δεν κατάφερε να εντοπίσει ένα κατάλληλο μέρος, αποσύρθηκε σε μια σπηλιά για να προσευχηθεί ζητώντας θεϊκή παρέμβαση για να επιλέξει την τοποθεσία. Όταν βγήκε από τη σπηλιά, βρήκε το άλογό του να λείπει. Στη συνέχεια, πήγε να αναζητήσει το άλογο και τελικά το βρήκε να βόσκει στην κορυφή ενός βουνού που ονομάζεται Tana Mandekhang, το οποίο στο παρελθόν ήταν το παλάτι του βασιλιά Kala Wangpo. Το έλαβε αυτό ως θεϊκή και ευοίωνη καθοδήγηση και αποφάσισε να ιδρύσει το μοναστήρι σε εκείνη την τοποθεσία. Αναζητώντας τη βοήθεια των ντόπιων, ο Μέρα Λάμα ίδρυσε το μοναστήρι σε εκείνη την τοποθεσία στο τελευταίο μέρος του 1681 [7] [8]

      Ο δεύτερος μύθος της προέλευσης του ονόματος Tawang συνδέεται με τον Terton Pemalingpa, μάντη των θησαυρών. Σε αυτήν την τοποθεσία, λέγεται ότι έδωσε «μυήσεις» του Tamdin και του Kagyad , που οδήγησαν στο όνομα «Tawang». Το «Ta» είναι μια συντομογραφία για το «Tamdin» και το «Wang» σημαίνει «μύηση». [7]

      Σύμφωνα με τον τρίτο μύθο, ένα λευκό άλογο του Πρίγκιπα της Λάσα είχε περιπλανηθεί στην περιοχή της Μόνπα . Οι άνθρωποι, που πήγαν να αναζητήσουν το άλογο, βρήκαν το άλογο να βόσκει στη σημερινή τοποθεσία του μοναστηριού. Οι κάτοικοι της περιοχής λάτρευαν τότε το άλογο και την τοποθεσία που βρέθηκε και το τιμούσαν κάθε χρόνο. Τελικά, για να τιμήσει τον ιερό χώρο, χτίστηκε το μοναστήρι Tawang. [ απαιτείται παραπομπή ]

      Ένας ακόμη θρύλος που διηγείται είναι για τη θεά ζωγραφισμένη σε μια τάγκκα στο μοναστήρι που είναι του Πάλντεν Λάμο . Αυτή η γυναικεία θεότητα συγκρίνεται με την ινδουιστική θεά Κάλι

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε