Η σημειολογία των ονομάτων


Η έννοια και η σημασία των λέξεων και των ονομάτων

Από τον Κρατύλο (που κρατά καλά την ύλη) του Πλάτωνα στον Ουμπέρτο Έκο, οι λέξεις έχουν την δική τους ιστορία διαδρομή και ……ένα πεπρωμένο στους τοίχους της μυθογνωσίας


Σημειωτική όπως ονομαζόταν παλαιότερα, σημειολογία είναι η επιστήμη που μελετά τη συγκρότηση και τη λειτουργία των συμβολικών συστημάτων στο σύνολό τους. Στο αντικείμενό της εμπίπτει οτιδήποτε χρησιμοποιείται με κάποια σημασία και υποκαθιστά κάτι άλλο. Γλώσσα, κυκλοφοριακή σήμανση, μουσική, ιατρική συμπτωματολογία, θέατρο, κοινωνικές συμβάσεις, κινηματογράφος, μόδα και τελετουργικές συμπεριφορές είναι μερικά μόνο από τα συστήματα διαχείρισης σημασιών, που ως τέτοια μελετώνται από τη σημειωτική για την επικοινωνιακή τους λειτουργία. Επειδή σημασίες εμπλέκονται σε οποιαδήποτε δραστηριότητα συμμετέχει ο άνθρωπος και συνεπώς στο σύνολο του πολιτισμού, η σημειωτική διεκδικεί τον ρόλο γενικής πολιτισμικής θεωρίας.

Ο όρος πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον Τζων Λοκ το 1690 σε μια μελέτη για την έννοια της κατανόησης.

Ο Κρατύλος ήταν αρχαίος Αθηναίος φιλόσοφος από τα μέσα του ύστερου 5ου αιώνα π.Χ., γνωστός κυρίως μέσω της απεικόνισης του στον διάλογο του Πλάτωνα . Υπήρξε ριζοσπαστικός υπέρμαχος της ηρακλείειας φιλοσοφίας και επηρέασε τον νεαρό Πλάτωνα.

Ζωή
Λίγα είναι γνωστά για τον Κρατύλο πέρα ​​από την ιδιότητά του ως μαθητή του Ηράκλειτου της Εφέσου της Μικράς Ασίας . Οι σύγχρονοι βιογράφοι δεν έχουν καταλήξει σε συναίνεση για την κατά προσέγγιση ημερομηνία γέννησής του, επιχειρηματολογώντας εναλλάξ για μια ηλικία συγκρίσιμη είτε με τον Πλάτωνα είτε με τον Σωκράτη . Ο Κρατύλος αναφέρεται στη Μεταφυσική του Αριστοτέλη σε ένα απόσπασμα που φαίνεται να υπονοεί ότι ήταν καθιερωμένος και δραστήριος φιλόσοφος στην Αθήνα κατά τα μέσα του τέλους του 5ου αιώνα, και ότι ο Πλάτωνας ενδιαφέρθηκε για λίγο για τις διδασκαλίες του πριν από ευθυγραμμίζοντας με τον Σωκράτη.
Οι περισσότεροι σύγχρονοι μελετητές συμφωνούν ότι γράφτηκε κυρίως κατά τη λεγόμενη μέση περίοδο του Πλάτωνα.
Στο διάλογο, ο Σωκράτης καλείται από δύο άνδρες, τον Κράτυλο και τον Ερμογένη , να τους πει εάν τα ονόματα είναι «συμβατικά» ή «φυσικά», δηλαδή αν η γλώσσα είναι ένα σύστημα αυθαίρετων σημείων ή εάν οι λέξεις έχουν μια εγγενή σχέση με τα πράγματα που σημαίνουν.

Ο Κρατύλος ήταν η πρώτη πνευματική επιρροή στον Πλάτωνα . Ο Αριστοτέλης αναφέρει ότι ο Κρατύλος επηρέασε τον Πλάτωνα εισάγοντάς του τις διδασκαλίες του Ηράκλειτου , σύμφωνα με το MW. Ράιλι.
Το θέμα του Κρατύλου είναι για την ορθότητα των ονομάτων (περὶ ὀνομάτων ὀρθότητος), με άλλα λόγια, είναι μια κριτική στο θέμα της ονοματοδοσίας

Πες μου το όνομα σου, να σου πω την μοίρα σου….αν την ξεπερνάς ή σε ξεπερνάει στους διαδρόμους της ομηρογνωσίας

Αστραία

7 thoughts on “Η σημειολογία των ονομάτων

  1. Στην προσέληνο Αρκαδία τότε που όλη η Γη ήταν Λεμουρία, στου Δράκου την κυριαρχία
    ο Αρκτούρος ο γιος του Δία παίρνει τα ηνία στην Ατλαντίδα
    και φθάνει ως την Μ. Βρετανία…… ως Αρθούρος του Πεντάδραγκον κατά την Ιχθυακή Μυθολογία. Στην Μετaτλαντική Εποχή οι αρκούδες τριγύρω χορεύουν με τον αρκουδιάρη του Βορρά τον χορό του πολέμου και ο δράκος μειδιά και τρίβει τα χέρια του από χαρά.

    Στις Αστροπύλες Θύρες του Βορρά Βοώτη

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Όταν συζητά ένα ὄνομα [6] ( onoma [7] [8] [9] ) και πώς θα σχετιζόταν με το θέμα του, ο Σωκράτης συγκρίνει την αρχική δημιουργία μιας λέξης με το έργο ενός καλλιτέχνη. [10] Ένας καλλιτέχνης χρησιμοποιεί το χρώμα για να εκφράσει την ουσία του θέματός του σε έναν πίνακα. Με τον ίδιο περίπου τρόπο, ο δημιουργός λέξεων χρησιμοποιεί γράμματα που περιέχουν συγκεκριμένους ήχους για να εκφράσει την ουσία του θέματος μιας λέξης. Υπάρχει ένα γράμμα που είναι καλύτερο για μαλακά πράγματα, ένα για υγρά πράγματα, και ούτω καθεξής. [11] Σχολιάζει:

    ο καλύτερος δυνατός τρόπος ομιλίας συνίσταται στη χρήση ονομάτων που όλα (ή τα περισσότερα) μοιάζουν με αυτά που ονομάζουν (δηλαδή είναι κατάλληλα για αυτά), ενώ το χειρότερο είναι να χρησιμοποιείτε το αντίθετο είδος ονομάτων. [12]

    Μια αντίθετη θέση, που κατείχε ο Ερμογένης, είναι ότι τα ονόματα προέκυψαν λόγω συνήθειας και σύμβασης. Δεν εκφράζουν την ουσία του θέματός τους, επομένως μπορούν να ανταλλάσσονται με κάτι άσχετο από τα άτομα ή τις κοινότητες που τα χρησιμοποιούν.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Cratylus_(dialogue)

    Αρέσει σε 1 άτομο

  3. Η σύγχρονη φιλοσοφία Cratylism βασίζεται σε μια ανακατασκευασμένη εκδοχή των θεωριών του Cratylus για τη ροή και τη γλώσσα όπως εμφανίζονται στον διάλογο του Πλάτωνα. Άσκησε επιρροή στους ανατολικούς στοχαστές, συμπεριλαμβανομένων των βουδιστών σημειολόγων
    https://en.wikipedia.org/wiki/Cratylus

    Αρέσει σε 1 άτομο

  4. Η έκδοση του βιβλίου αυτού αποτελεί μια επιλογή από άρθρα του Uberto Eco, γραμμένα κατά καιρούς, από το 1970 ως το 1990.
    Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει άρθρα από το βιβλίο «Η Σημειολογία στην καθημερινή ζωή», που πρωτοεκδόθηκε το 1983 και γράφτηκαν μέχρι το 1980 ενώ το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει άρρθα από το βιβλίο «Σημειώματα Σημειολογίας», που πρωτοεκδόθηκε το 1992 και περιλαμβάνει άρθρα της δεκαετίας 1980-1990.
    https://www.politeianet.gr/books/9789606440045-eco-umberto-malliaris-simeiologia-olokliro-to-ergo-300036

    Αρέσει σε 1 άτομο

  5. Ο Πιρς διέκρινε τον διερμηνέα και τον διερμηνέα. Ο ερμηνευτής είναι η εσωτερική, νοητική αναπαράσταση που μεσολαβεί μεταξύ του αντικειμένου και του σημείου του. Ο διερμηνέας είναι ο άνθρωπος που δημιουργεί τον διερμηνέα.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Semiotics

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε