Η κρίση της δημοσιογραφίας

Η σημερινή κρίση της δυτικής δημοκρατίας είναι κρίση της δημοσιογραφίας.
Walter Lippmann

Ο τύπος δεν είναι η τέταρτη εξουσία, είναι το τσιράκι, ο λακές της εξουσίας, το σκυλάκι και εκτελεί πάντα τις εντολές της εξουσίας γιατί πληρώνεται αδρά από αυτή. Δεν είναι ανεξάρτητος. Με το λουρί κυκλοφορεί και προκάτ ¨»ειδήσεις » πωλεί. Φυσικά πάντα υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις…..και τις λαμβάνουμε υπ΄όψιν και αυτές στο πλαίσιο της αμεροληψίας και αντικειμενικότητος.
Τι προσέχουμε στις ειδήσεις της έγκριτης δημοσιογραφίας που συνδέεται άμεσα με την εκάστοτε εξουσία :
Ποια η είδηση θέλει η εξουσία να κρύψει και να περάσει στα ψιλά γράμματα
Ποια είδηση θέλει η εξουσία να προωθήσει
Ποια είδηση χρησιμοποιεί η εξουσία για αποπροσανατολισμό και χειραγώγηση της κοινής γνώμης
Πχ Δεν είναι είδηση ο καινούργιος έρωτας μιας Pop τραγουδίστριας που λιώνει στα πατώματα για αυτόν .Είναι γελοιότητα
Δεν είναι είδηση που πέρασε τις διακοπές της και σε ποιο ξενοδοχείο μια σιλικονούχα τηλεπαρουσιάστρια. Είναι σαχλαμάρα στην άνοδο της ασημαντότητας
Δεν είναι είδηση πως ένας πυροσβέστης έσωσε ένα γατάκι που είχε ανεβεί στο δένδρο. Είναι….. να χαμε να λέγαμε
Πολλές φορές οι ειδήσεις που αποκρύπτονται και σιωπούνται είναι πολύ σημαντικές από τις πρώτες ειδήσεις που προωθούνται

Αν μια χαριτωμένη κυρία βγει στο δρόμο με το σκυλάκι της στην αγκαλιά, αυτό δεν είναι είδηση. Αν το σκυλάκι δαγκώσει την κυρία, αυτό πάλι δεν είναι είδηση. Αν όμως η κυρία δαγκώσει το σκυλάκι, αυτό είναι είδηση.
Το πιο σημαντικό στην επικοινωνία είναι να ακούς αυτό που δεν λέγεται.
Peter Drucker

Οι ειδήσεις είναι το μόνο που θέλει να διαβάζει κάποιος που δεν πολυενδιαφέρεται για τίποτε. Και είναι ειδήσεις μέχρι να τις διαβάσει. Μετά είναι νεκρές.
Evelyn Waugh

Ακούμε μόνο τα μισά από αυτά που μας λένε, καταλαβαίνουμε μόνο τα μισά από αυτά, πιστεύουμε μόνο τα μισά από αυτά και θυμόμαστε μόνο τα μισά από αυτά.
Mignon McLaughlin

Οι εφημερίδες είναι το μπουρδέλο της σκέψης. Μπαλζάκ

Η δημοσιογραφία είναι ένα επάγγελμα στο οποίο περνάει κανείς τη μισή του ζωή μιλώντας για πράγματα που δεν ξέρει και την άλλη μισή σωπαίνοντας γι’ αυτά που ξέρει.
Henri Béraud

Μια εφημερίδα αποτελείται από τον ίδιο αριθμό λέξεων είτε υπάρχουν ειδήσεις είτε όχι.
Henry Fielding
Σε μια εποχή που τα μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν ατέλειωτες σαχλαμάρες, ο πνευματικός άνθρωπος δεν προσδιορίζεται από αυτά που ξέρει, αλλά από αυτά που αγνοεί.
Nicolás Gómez Dávila

Για να θεραπευτείς τελείως από τις εφημερίδες, να περάσεις ένα χρόνο διαβάζοντας τις εφημερίδες της προηγούμενης εβδομάδας.
Nassim Nicholas Taleb

Όσον αφορά τα άρθρα της εφημερίδας, πρόκειται για τα κομμάτια που μπαίνουν ανάμεσα στις διαφημίσεις.
Roy Thomson
Οι δημοσιογράφοι δικαιολογούν την άθλια συμπεριφορά τους με διάφορους τρόπους: Οι πιο σπουδαιοφανείς μιλούν για την ελευθερία του λόγου, για το δικαίωμα του κοινού στην ενημέρωση. Οι ατάλαντοι μιλούν για Τεχνική. Και οι πιο συμβιβασμένοι γκρινιάζουν ότι πρέπει με κάποιον τρόπο να βγάλουν το ψωμί τους.
Janet Malcolm
Έγινα δημοσιογράφος εν μέρει για να μην χρειαστεί ποτέ να βασιστώ στον Τύπο για να ενημερώνομαι.
Christopher Hitchens

Να προσέχεις ώστε αυτό που γράφεις να μην προσβάλλει κανέναν και να μην δημιουργεί προβλήματα στην εταιρεία. Η πιο σίγουρη μέθοδος γι’ αυτό είναι να αφαιρέσεις κάθε χρήσιμη πληροφορία.
Scott Adams

Ο Τύπος ελέγχει και οδηγεί και το λαό να ελέγχει, άρα οδηγεί το λαό στο να σκέπτεται και να ζει την πολιτική ζωή της δημοκρατίας. Ο Τύπος διαφωτίζει, καθοδηγεί και διαμορφώνει κυριολεκτικά, την κοινή γνώμη, αυτή τη διάχυτη δύναμη που έμμεσα ή άμεσα επηρεάζει κατά ένα βαθμό κάθε απόφαση, κάθε κίνηση μέσα στο μηχανισμό της πολιτικής ζωής. Η δύναμη αυτή είναι απέραντη, είναι κυριολεκτικά ακαταμέτρητη. Η εφημερίδα με ένα δημοσίευμά της κάνει το καλό ή το κακό, όχι μόνο μια φορά όπως συμβαίνει με τους άλλους ανθρώπους, αλλά τόσες χιλιάδες φορές όσες χιλιάδες φύλλα της θα πουληθούν και θα διαβαστούν.

(Μ. Στασινόπουλος. Προβλήματα Τύπου και δημοσιογραφίας,
Εκδ. Ε.Σ.Η.Ε.Α., Αθήνα 1977)

Αστραία

1 thoughts on “Η κρίση της δημοσιογραφίας

  1. Στην αναμέτρηση με την δύναμη από τη στιγμή που θα ενδώσει ένας άνθρωπος στον πειρασμό της εξουσίας γίνεται ένας άνθρωπος της εξουσίας και μετατρέπεται σε ένα μικρό ή μεγάλο τύρρανο
    Φυσικά έχει νικηθεί είναι είναι η χειρότερη ήττα για έναν άνθρωπο και έναν πολεμιστή.
    Τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων της εξουσίας είναι τα χαρακτηριστικά των μεγάλων και μικρών τυράννων.
    Ασυμμάζευτη σπουδαιοφάνεια, εγωμανία, φανατισμό, εμμονή μισαλλοδοξία απληστία λαγνεία φιλαυτία υποκρισία ανηθικότητα διαφθορά αμετροέπεια επιδειξιομανία.
    Ό,τι βλέπουμε και ό,τι συναντούμε στους ανθρώπους της εξουσίας και τους γυμνούς αυτοκράτορες. Φυσικά όπως ένας πίθηκος δεν αφήνει ποτέ την μπανάνα του, ποτέ δεν εγκαταλείπουν την καρέκλα και τον θρόνο της εξουσίας αρπαγμένοι σαν τον πνιγμένο από τα μαλλιά του. Και, οι περισσότεροι πνίγονται. Ποτέ δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, ποτέ δεν έχουν την ευθιξία να αποχωρήσουν πριν τους ξεράσει η ίδια η ιστορία σε θλιβερή υστεροφημία και σέρνονται σκιές του παντοδύναμου κάποτε αλλά και προσωρινού εαυτού τους.

    Ό,τι νικάει η δύναμη το μετατρέπει σε ερπετό που έρπει και προσκυνά στο σπίτι του δράκου στη σκοτεινή πλευρά της εξουσίας εκτός ουσίας.

    Όλοι οι άνθρωποι της εξουσίας

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε