Λόγια της Πλώρης

για τον Καιρό των Ομηρικών Επών

την Εποχή των Ανέμων και των Ομηρικών Αλλαγών

Εποχέομαι: φέρομαι επί κινητού αμάξης, Κ 330, Ρ 449

σε Άρμα Όχημα Ομηρικών Ραψωδιών

Ο καιρός σε ένα τόπο εξαρτάται από το κλίμα του. Είναι ένας όρος που περιγράφει τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν για σύντομο χρονικό διάστημα σε ένα τόπο και μια περιοχή. Το κλίμα είναι όρος που περιγράφει τις καιρικές συνθήκες σε ένα τόπο μετά από μελέτη τουλάχιστον 30 χρόνων. Εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος, την απόσταση από τη θάλασσα, το υψόμετρο και τις ειδικές τοπικές συνθήκες που επικρατούν. Όλα τα καιρικά φαινόμενα, βροχή χιόνι χαλάζι ομίχλη, συμβαίνουν στη τροπόσφαιρα σε ύψος από τη επιφάνεια της γης 12 περίπου χλμ. Στη στρατόσφαιρα δεν συμβαίνει τίποτα , εκτός από την οζονόσφαιρα, την ομπρέλα προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία του Ηλίου, για αυτό και τα αεροπλάνα πετούν πάνω από την τροπόσφαιρα όταν θέλουν να αποφύγουν τα προβλήματα κακοκαιρίας.Ίσως εκεί να συνεδριάζουν και οι θεοί σε κατάσταση ηρεμίας αρμονίας και ευωχίας για τους ίδιους λόγους.’Ισως εκεί να φτιάχνει ο Ζεύς το χρυσό σύννεφο για να συναντήσει το ταίρι του σμίξιμο ερωτικό σε πεδίο αιθερικό στο Πάνθεο των Ολυμπιακών Ιδεών.
Ποιο ήταν το κλίμα την Εποχή που αναφέρονται τα Ομηρικά Έπη για τα ιστορικά γεγονότα;
Οι ειδικοί δεν συμφωνούν για την χρονολογία. Το μόνο σίγουρο που γνωρίζουμε είναι ότι καταγράφησαν την Εποχή του Πεισίστρατου με εντολή του.
Έχουμε πολλές γεωλογικές μεταβολές στην ιστορία της Γαίας και κατά συνέπεια πολλές κλιματολογικές διαφορές και διαβαθμίσεις. Κλίμαξ σημαίνει σκάλα.
Η πολιορκία της Τροίας κράτησε 10 χρόνια , αλλά η Ιλιάδα περιγράφει μόνο 51 ημέρες και βρισκόμαστε στον 9ον χρόνο, όταν ο Όμηρος ζητά από τη Μούσα να ψάλλει την οργή του Αχιλλέα. Όχι μόνο γιατί του πήραν το κορίτσι, αλλά για κάτι βαθύτερο. Και για τη προσβολή, ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Άλλωστε οι Αχαιοί βρισκόταν εκεί γιατί τους πήραν ένα άλλο “κορίτσι” και ο Οδυσσέας τοξοβολεί κάποιους γιατί δοκίμασαν του πάρουν “το κορίτσι”. Η περιγραφή για τον Δούρειο Ίππο γίνεται από τον Δημόδοκο στο νησί των Φαιάκων και είναι σχετικά σύντομη.Ο Οδυσσέας την ακούει και δακρύζει.Έχουμε μία αναφορά στο παλάτι της Σπάρτης κατά την επίσκεψη του Τηλέμαχου στην δ ραψωδία Λακεδαιμονία. Ο Μενέλαος διηγείται την ομηρική ιστορία με την Ελένη να φωνάζει με τα ονόματά τους τους πολεμιστές μιμούμενη τις φωνές των γυναικών τους, Κατά εντολή του Οδυσσέα δεν ξεμυτίζει κανείς. Την ακούει και ο Τηλέμαχος και δακρύζει και αυτός.
Την Εποχή του Αλέξανδρου, αναφέρεται ο Λέων της Χαλάστρας, υπήρχαν λιοντάρια στην Ελλάδα και έχουν βρεθεί παλαιοντολογικά ευρήματα μικρών ελεφάντων. Ίσως το κλίμα ήταν πιο ζεστό.
Ο Όμηρος αναφέρει την ίριδα το ουράνιο τόξο, όλες τις εποχές, χειμώνα άνοιξη θέρος φθινόπωρο με θαυμάσιες παρομοιώσεις. Άρα τις γνωρίζει. Και τις σκέψεις του Οδυσσέα που τις παρομοιάζει σαν πυκνές νιφάδες χιονιού. Η Ιλιάς αναφέρεται ρητώς στο 9ον χρόνο της εκστρατείας και περιγράφει κυρίως τις μονομαχίες των δύο αντιπάλων στρατοπέδων σε ανέφελο ουρανό με κανονικές θερμοκρασίες τυπικού μεσογειακού κλίματος εύκρατου ήτοι, ξερά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες. Στην Ιλιάδα το έντονο στοιχείο είναι η ύλη, η στεριά και τα τείχη αφού οι Έλληνες βρίσκονται και πολεμούν εκεί. Παρά την παρουσίαση νηών και τις θάλασσες που έχουν διασχίσει βρίσκονται σταθερά σε στεριά και έξω από τείχη Ύλης ψηλά.
Η Ιλιάς διαπραγματεύεται γεγονότα εκτός του κυρίως Ελλαδικού χώρου.Οι Έλληνες ήταν σε εκστρατεία, όχι στο σπίτι τους. Μία λογική αντιστοιχία με τη σύγχρονη πραγματικότητα θα μπορούσε να ήταν οι Έλληνες στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σε στενή πολιορκία εκστρατεία για τα γλυπτά του Παρθενώνα που κλέψανε οι ΤΡΩΕΣ.
Επίσης μια άλλη αντιστοιχία που έγινε σε παρελθόντα υπερσυντέλικο χρόνο, γιατί ο Αλέξανδρος εφάρμοσε την διδασκαλία του Αριστοτέλη για την διαχρονικότητα των Ομηρικών Επών που μελετούσε επισταμένως στη σκηνή του ήταν η εκστρατεία του, με τον Δαρείο να τρέπεται σε φυγή και τον ΕΚΤΟΡΑ την Περσική αυτοκρατορίας να σέρνεται έξω από τα ΤΕΙΧΗ της παλαιάς ΤΡΟΙΑΣ..

Ο καιρός στην Οδύσσεια έχει το χαρακτηριστό των ανέμων των αγριεμένων κυμάτων και του υδάτινου στοιχείου. Ο Οδυσσέας βρίσκεται συνεχώς στο νερό, η στεριά ΝΗΣΙ είναι δύσκολη και συνήθως κατοικείται από τέρατα Κύκλωπες και άγριους λαούς με πολλά προβλήματα παγίδες , εκτός από το νησί των Φαιάκων που συναντά ανθρώπους με Φαιά ουσία, Νοήμονες, που τον στέλνουν σπίτι του. Με το πλοίο του Νοήμονος επιστρέφει και ο Τηλέμαχος.

Τις καιρικές συνθήκες στην Ιθάκη αλλά και στην Τροία, περιγράφει ο Όμηρος το βραδάκι στο καλύβι του Εύμαιου που ο Οδυσσέας ζητά την χλαίνη του, ξ 456. Ο Εύμαιος την δίνει για να μη κρυώσει και έτσι μένουν όλοι οι ομηρικοί ήρωες ευχαριστημένοι.

Η επάνοδος του Οδυσσέα στην Ιθάκη σε αλληγορική αντιστοιχία,αφορά τα γεγονότα εντός της χώρας και της Ελλάδος , την μεγάλη κατάχρηση και κλοπή που έχει γίνει από τους ΥΠΕΡΦΙΑΛΟΥΣ, μικρούς και μεγάλους, ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ και ΤΡΩΕΣ και έχουν ένα σημείο κοινό. Καταχρώνται την ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ του χώρου μιας χώρας μιας πατρίδας και μιας περιοχής .

Ο Καιρός με την πλατιά του έννοια αφορά την Εποχή των συμβεβηκότων γεγονότων

και δηλώνει το Πνεύμα της, το zeitgeist της κάθε ΕΠΟΧΗΣ.

Στον Όμηρο την συναντούμε στη ΛΕΞΗ καίριος.

Πολλές φορές σημαίνει ΧΡΟΝΙΣΜΟΣ, το σωστό timing, on time,

με απλά λόγια:«Το κάθε πράγμα στην Ώρα του και στην Εποχή του μικρή ή μεγάλη».

Ποιες είναι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στα Ομηρικά Έπη;

Εξαρτάται από το κλίμα και την αντιληπτική κλίμακα των ερμηνευτών.

Οπωσδήποτε όμως το ΜΗΝΥΜΑ είναι Διαχρονικό και Οικουμενικό

ΕΝ ΠΑΝΤΙ ΚΑΙΡΩ.

Αστραία

Τι καιρό κάνει στη Τροία, τι καιρό έχει η Ιθάκη, ποιο ήταν το κλίμα την Εποχή των Ομηρικών Επών, τι άνεμοι πνέουν σε νέες κλιματικές αλλαγές και ομηρικές ερμηνείες, γιατί ζήτησε ο Οδυσσέας τον χιτώνα από τον Εύμαιο, με τι καιρό φθάνει στο νησί του , συναντούμε τη λέξη ΚΑΙΡΟΣ στον Όμηρο και πως, τι σημαίνει χρονισμός

1 thoughts on “Λόγια της Πλώρης

  1. Από­μειναν μόνο πέντε από αυτούς, ο Εχίων, ο Χθό­νιος, ο Ουδαίος, ο Υπερήνωρ και ο Πέλωρ(ος). Αυτοί είχαν τη μεγαλύτερη δύναμη μετά τον Κάδμο και έγιναν οι γενάρχες των πιο σπουδαίων αρχοντικών σπιτιών της Θήβας πλάι στους Καδ­μείους.
    Ήταν οι Εχίωνας (ο «άνθρωπος φίδι»), Ουδαίος (ο «πρώτος άνθρωπος»), Πέλωρας (ο «πελώριος»), Υπερήνορας (ο «υπεράνθρωπος») και Χθόνιος (ο «άνθρωπος από την γη») και θα γίνονταν οι πρώτοι πέντε κάτοικοι της νέας πόλης, που ονομάστηκε Καδμεία. Οι απόγονοι των πέντε γιγάντων αποτελούσαν τον πληθυσμό της νέας πόλης κι ονομάζονταν Σπαρτοί.
    Ο Κάδμος και τα ιερατεία σπέρνουν τις θρησκείες του Δράκου και οι Σπαρτές Θρησκείες αλληλοεξοντώνονται μεταξύ τους με μανία.

    Τα Δόντια του Δράκου

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε